REAKCIJE

SDA: Posjeta potpredsjednika Hrvatskog sabora osuđenom ratnom zločincu je monstruozna poruka žrtvama

Stojić i Brkić: Skandalozna posjeta. Pixsell

S.K.

25.7.2019

Stranka demokratske akcije saopćila je danas kako posjeta potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića osuđenom ratnom zločincu Bruni Stojiću u austrijskom zatvoru predstavlja monstruoznu poruku žrtvama Stojićevih zločina, kojom se dalje ruinira međunarodni ugled Hrvatske i potkopavaju odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

Iz SDA podsjećaju da je bivši ministar odbrane tzv. Herceg-Bosne Bruno Stojić pred Haškim tribunalom pravomoćno osuđen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je imao za cilj podjelu BiH i trajno uklanjanje bošnjačkog stanovništva s okupiranog teritorija te navode kako Brkićeva posjeta tom zločincu predstavlja poruku koju "mi u BiH jako dobro razumijemo".

SDA je, također, stajališta kako je to izraz iste one politike zbog koje je ratno rukovodstvo Hrvatske s Franjom Tuđmanom na čelu proglašeno odgovornim za učešće u UZP-u te upozorava da, ukoliko se najviši zvaničnici Republike Hrvatske ne ograde od Brkićevog postupka i ne upute izvinjenje žrtvama, to će značiti da Brkić predstavlja dominantni glas hrvatske politike.

- Dosad je bilo nezamislivo da zvaničnik jedne članice EU u zatvoru posjećuje ratnog zločinca, kojeg je međunarodni sud proglasio odgovornim za ubistva u logorima, protjerivanja, torture, seksualna zlostavljanja i druge zločine. Jasno je da ni u jednoj civiliziranoj državi nije moguće da visoki zvaničnici posjećuju ratne zločince u zatvoru, a da za to ne snose odgovornost i posljedice - navodi u saopćenju SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.