ZAHTJEVI

Radnici GIKIL-a traže da kompanija nastavi nesmetano raditi

Pramod Mital je osumnjičen, uz još dvije osobe, za nezakonito izvlačenje novca iz ove firme

Global ispat koksna industrija. Arhiv

Fena

25.7.2019

Radnici "Global ispat koksne industrije" iz Lukavca očekuju da se što prije riješe problemi u ovoj tvornici, posebno, kako su kazali, sada kada je uhapšen Pramod Mital (Mittal), predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a.

- Tražimo da se ovaj proces što prije okonča i da naša firma nastavi nesmetano raditi. Želim poručiti svim institucijama da mi radnici nećemo sjediti skrštenih ruku, jer ova firma ima perspektivu, ima tržište - poručio je danas na pres-konferenciji član Izvršnog odbora Sindikata GIKIL-a Hajrudin Hodžić.

On je mišljenja da su, iako je zvanična prijava iz 2018. godine, ranija dešavanja i štrajkovi bili dovoljan povod da reagiraju MUP, Sud i Tužilaštvo.

Mirsad Imamović iz Sindikata GIKIL-a kaže da se u ovoj fabrici nikada nije implementirao osnovni Ugovor o privatizaciji, zbog čega su mnogi potpisnici tog ugovara danas pod istragama.

- U GIKIL-u danas radi oko hiljadu radnika. Ono na što smo mi radnici ukazivali jesu menadžerski ugovori u GIKIL-u. Nezamislivo je da u ovako siromašnoj državi ti ljudi imaju 5 ili 10 hiljada maraka plaće. To je neprirodno za ovo društvo. Očito je da su svi žmirili i da ne bi radili ono što ima zakon nalaže - smatra Imamović.

Iz Sindikata hemijske industrije Bosne i Hercegovine kažu da im je drago što je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona posvetilo pažnju situaciji u GIKIL-u.

- Ono što tražimo je da se ovaj postupak hitno okonča, a ne da se stavi u ladicu. Tražimo da odgovorni, ako se dokaže da su odgovorni, budu procesuirani. Tražimo i da se sav novac, ako je izvezen iz BiH, bude vraćen ovdje. Naš osnovni zahtjev je da GIKIL nastavi s radom i da se očuvaju radna mjesta - izjavila je predsjednica Sindikata hemije i nemetala BiH Kata Iveljić.

Pramod Mital je osumnjičen, uz još dvije osobe, za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.