SARAJEVO

Sukob na pres-konferenciji: Škrijeljevo izlaganje prekidali uvredljivim komentarima, prisustvovala i Sebija Izetbegović

A. NUHANOVIĆ

26.7.2019

S današnje pres-konferencije. A. Nuhanović

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj održao je danas u Sarajevu pres-konferenciju o kršenju Zakona o visokom obrazovanju KS i zloupotrebama na Medicinskom fakultetu.

On je govorio o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, ukazavši da su one hitne, s obzirom na to da Medicinski fakultet kao članica UNSA-e krši zakon.

Odsustvo vladavine prava

Pres-konferenciji prisustvovali su i Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), te grupa članova Nastavno-naučnog vijeća jer se izmjene i dopune tiču ove ustanove. 

Rektor je prilikom svog obraćanja ukazao da ovaj fakultet krši ne samo zakon već i Statut Univerziteta, odluke rektora, te odluke Upravnog odbora.

- U toj instituciji imamo potpuno odsustvo vladavine prava. Za to su odgovorni oni koji vode fakultet. Moja obaveza je da stvari vratim u okvire zakona. Oni su dužni da raspišu konkurs i izaberu novog dekana. To jedino traži UNSA. Moja očekivanja od njih su samo u skladu sa zakonom. Ako je problem poštivanje zakona, tu onda nešto nije uredu. Javno upozoravam da je nedopustivo ponašanje tih ljudi, ovo ne vodi ničemu dobrom ni za UNSA-u ni za Medicinski fakultet.

Prestanite s korištenjem infrastrukture fakulteta u političke svrhe. To nije dozvoljeno. Pozivam članove Vijeća da se vrate u zakonske okvire. Time će biti otklonjeni svi problemi. Očekujem da profunkcionira pravna država. A onaj ko ne poštuje zakon i državu, on širi anarhiju - poručio je Škrijelj.

Kategorički je demantirao sve navode Medicinskog fakulteta koji su izneseni i koji se obrušavaju na Univerzitet kao instituciju.

Javno upozorava, kao rektor, da se prestane s korištenjem infrastrukture Univerziteta u političke svrhe.

Rektor je istakao da web-stranice fakulteta služe prije svega za informiranje studenata i profesora o akademskim pitanjima.

 - Kao rektor mogao bih ugasiti web-stranicu Medicinskog fakulteta UNSA, ali da to neću učiniti jer ta stranica služi profesorima i studentima - naveo je. 

Također rektor je demantirao sve navode Medicinskog fakulteta koji su postavljani na njihovoj web-stranici i koji se tiču UNSA, uključujući rektora, Senat i upravni odbor.

- To je nedopustivo ponašanje. Ono nije akademski i nije dobro. Javno upozoravam, kao rektor da prestanete postavljati političke proglase preko infrastrukture UNSA - kazao je Škrijelj.

Na pitanje radi li se ovdje o sukobu samo zbog pozicija, rektor UNSA-e je to negirao, dodajući da ne zna ima li pritisaka na Naučno-nastavno vijeće jer nije član Vijeća.

Riješiti sva sporna pitanja

Na pitanje hoće li se ikad moći dogovoriti, Škrijelj je rekao da postoji mogućnost i javno pozvao članove Vijeća Medicinskog fakulteta da zajednički riješe sva sporna pitanja.

U više navrata dok je rektor obrazlagao zašto su potrebne hitne izmjene zakona, prisutni su ga uvredljivim komentarima prekidali.

Nakon polusatnog obraćanja rektora, medijima se htjela obratiti i dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga jer je njen izbor za Univerzitet i Senat sporan. To joj nije dozvoljeno. Rektor Škrijelj je kazao da, ukoliko žele da obrazlože sve, imaju medije i da ih pozovu ili na Medicinski fakultet ili na KCUS, te ih zamolio da zađu iz sale Rektorata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.