POTOČARI

Za deset dana reekshumirano 120 ranije ukopanih tijela

Nezvanično saznajemo da će nadležne institucije u septembru organizirati još jednu akciju na kompletiranju nekoliko desetina posmrtnih ostataka

S. SMAJLOVIĆ

26.7.2019

S posljednje reekshumacije. S. Smajlović

Prema nalogu Suda i Tužilaštva BiH, radnici JP „Komemorativni centar“ Tuzla i ekspertni tim Podrinjsko identifikacijskog projekta (PIP) i Instituta za traženje nestalih BiH, danas su u Memorijalnom centru Potočari završili desetodnevnu reekshumaciju 120 ranije ukopanih identificiranih nekompletnih posmrtnih ostataka. 

Kako nam je kazao Sadik Selimović, uposlenik Instituta za traženje nestalih, u dosadašnjih 12 reekshumacija kompletirano je 754 tijela, dok se u PIP nalazi još 710 posmrtnih ostataka, koji čekaju identifikaciju i saglasnost porodica za kompletiranje tijela.

Kaže da je mimo Memorijalnog centra, na raznim mezarlucim, gdje su po želji rodbine ukopana identificirana tijela genocida u Srebrenici, do sada reekshumirano sedam skeleta.

Na kompletiranju tijela prisustvovale su i porodice žrtava. U 11 ukopanih žrtava genocida drugi put je vršena reekshumacija.

Iz PIP obavještavaju porodice žrtava, koje su u posljednje vrijeme promijenili adresu stanovanja ili brojeve telefona, da to prijave ovoj instituciju da bi ih mogli obavijestiti o identifikaciji njihovih najmilijih.

Nezvanično saznajemo da će nadležne institucije u septembru organizirati još jednu akciju na kompletiranju nekoliko desetina posmrtnih ostataka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.