NAJAVA

Sve je spremno za najveću feštu na Balkanu: Medonja i Peran u borbi za titulu neprikosnovenog vladara Čevljanovića

Riješene su nesuglasice između organizatora ovog jedinstvenog događaja i Mjesne zajednice Gajevi

Piše: M. ILIĆ

26.7.2019

Korida prošle godine - Avaz
Korida prošle godine - Avaz
Korida prošle godine - Avaz
Korida prošle godine - Avaz
Korida prošle godine - Avaz
+2

Sve je spremno za Čevljansku koridu, koja se već godinama smatra feštom godine za široke narodne mase i na kojoj se dugi niz godina okupi veliki broj posjetilaca. Na Čevljanskom polju u nedjelju, 28. jula, bit će organizirana 72. tradicionalna korida, a prije nekoliko dana riješene su nesuglasice između organizatora ovog jedinstvenog događaja, udruženja "Čevljanovići 1947" i Mjesne zajednice Gajevi.

- Tradicija će se nastaviti i ove godine. Na radost brojnih Bosanaca i Hercegovaca, ali i gostiju iz cijelog regiona, Čevljansko polje bit će domaćin borbi najboljih bikova u našoj zemlji. Napravljen je kompromis, jer Čevljanska korida je veća i od mene i od ostalih članova organizacionog odbora, i teško da će neko u budućnosti moći zaustaviti njeno održavanje - kaže organizator Besim Gljiva.

Osvrnuo se i na program Čevljanske koride, koji je, kako kaže, najkvalitetniji u posljednjoj deceniji.

- U subotu će biti objavljene pripremne aktivnosti za glavni program u nedjelju. Subotom se održava i nekoliko probnih polufinalnih borbi bikova. Nadamo se lijepom vremenu i pozivamo one koji nisu dolazili na ovu manifestaciju do dođu i vide sve ljepote ovog krajolika nadomak Sarajeva. Ove godine u borbama će učestvovati 18 bikova od kojih je većina najboljih u BiH i nemaju izgubljenih borbi. Dolaze bikovi iz Olova,Viteza, Banovića, Sokoca, Fojnice – govori Gljiva.

U udarnoj borbi Čevljanske koride rogove će ponovo ukrstiti Medonja i Peran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.