TEMA Šta su sve ombudsmeni BiH preporučili MUP-ovima nakon obilaska prostorija za zadržavanje

Kakvo je stanje u policijskim stanicama: Nedovoljan broj ćelija, smrad i mrak, pijani vozači najčešći "gosti"

Osim instaliranja videonadzora radi kontrole i prevencije nepoželjnog ponašanja ili samopovređivanja uhapšenih, ombudsmeni ukazuju da se treba uložiti u zapošljavanje dodatnog kadra u policijskim upravama i usavršavanje policijskih službenika

M. KUKAN

Često prostorije u okviru jedne policijske stanice koriste i druge stanice u sklopu iste policijske uprave

Foto: Arhiv


Bosna i Hercegovina je prihvatanjem međunarodnih standarda ljudskih prava preuzela i obavezu da osigura zaštitu osoba od torture ili bilo kakvog drugog oblika nehumanog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja. 

FMUP bez elektronske evidencije

Ombudsmeni za ljudska prava u BiH koji su krajem prošle godine obišli brojne policijske stanice (PS) kako bi se uvjerili u uvjete prostorija za zadržavanje privedenih osoba zaključili su da je neophodno i dalje podizati svijest policijskih službenika o postupanju prema uhapšenim osobama i njihovim pravima. 

Utvrđeno je da većina policijskih uprava (PU) ne raspolažu dovoljnim brojem ćelija, a one postojeće su ograničenog kapaciteta.

Čest slučaj je da prostorije koje se nalaze u okviru jedne policijske stanice koriste i druge stanice u sklopu iste policijske uprave.

Generalne preporuke ombudsmena koje su upućene vladama entiteta, kantona i Brčko Distrikta odnose se na potrebu izdvajanja novca iz budžeta kako bi se ministarstvima unutrašnjih poslova omogućila adaptacija ćelija u skladu i po uzoru na standarde predviđene Evropskim zatvorskim pravilima.

U najvećem broju slučajeva to podrazumijeva instaliranje videonadzora radi kontrole i prevencije nepoželjnog ponašanja ili samopovređivanja uhapšenih, ali uz vođenje računa o rasporedu kamera. Kamere, naime, trebaju biti u hodnicima kojima se prilazi ćelijama i ne bi smjele pokrivati mokri čvor, kako bi se poštivala privatnost pritvorenika.

Ombudsmeni, također, preporučuju da se izdvoji novac za upošljavanje dodatnog kadra u policijskim upravama, zatim usavršavanje policijskih službenika.

Posebno, Federalnom MUP-u ombudsmeni su preporučili uspostavu elektronske evidencije privedenih osoba, a MUP-u RS da postojeću elektronsku evidenciju uskladi s odredbama Krivičnog zakonika RS, jer se članovi krivičnih djela u evidenciji ne podudaraju s članovima krivičnih djela koja su izvršena.

Šta su odgovorili iz MUP-ova RS, SBK, HNK i Brčkog

Na primjedbe upućene policijskim institucijama, bh. ombudsmeni do sada su dobili tek četiri odgovora i to od MUP-ova Republike Srpske, Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, te Policije Brčko Distrikta.

Iz MUP-a RS navedeno je da će preduzeti konkretne mjere za adekvatno opremanje, osiguranje novih prostorija u kojima borave privedene osobe lišene slobode, kao i da ova aktivnost iziskuje znatna finansijska sredstva, te da će Ministarstvo u skladu sa svojim godišnjim budžetom i uz eventualnu podršku međunarodnih partnera preduzeti sve radnje u cilju realizacije ove aktivnosti.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova SBK ističe da je specijalni izvještaj ombudsmena proslijeđen Upravi za administraciju i podršku MUP-a te je zatraženo da u skladu s primjedbama i smjernicama iz izvještaja izvrše adekvatno adaptiranje postojećih prostorija za zadržavanje u Policijskoj stanici Travnik, ali i prostorijama u svim drugim stanicama i ispostavama. U odgovoru MUP-a HNK navedeno je da u specijalnom izvještaju nije konstatirano da prostorije za zadržavanje ove uprave koriste i druge sigurnosne agencije kao što su Federalna uprava policije, SIPA i drugi, dok je u aktu Policije Brčko Distrikta navedeno pravo stanje o broju zaposlenih u ovom organu – pojasnili su ombudsmeni BiH u odgovoru na naš upit o eventualno ispoštovanim preporukama koje su uputili policijskim institucijama. 

 • Pijani vozači "najčešći gosti"

  Pijani vozači "najčešći gosti"

  Foto: Arhiv


 Ko najčešće prenoći u policiji

 •  ugrožavanje sigurnosti saobraćaja (najčešće vožnja pod utjecajem alkohola)
 •  narušavanje javnog reda i mira
 •  zloupotreba droga
 •  nasilničko ponašanje
 •  teška krađa
 •  nasilje u porodici

NA VRH

Podijeli članak na