SARAJEVO

Glavni odbor: SDA će danas napraviti jedan mali korak od bošnjačke ka bosanskoj stranci

Propisana pravila u smislu onoga što treba osigurati kada su u pitanju mladi i žene i nebošnjaci

Piše: A. NUHANOVIĆ

27.7.2019

Počela sjednica GO SDA - Avaz
U Sarajevu zasjeda GO SDA - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+20

U Sarajevu danas zasjeda Glavni odbor Stranke demokratske akcijeNa dnevnom redu sjednice je, između ostalog, aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, informacija o implementaciji izbornih rezultata te utvrđivanje Prijedloga statuta SDA. 

Riječ je o dokumentu od 47 stranica, o kojem će konačnu riječ dati Kongresa SDA, koji je najavljen za 14 septembar. 

Čedomir Lukić, predsjednik Glavnog odbora SDA, prije sjednice obratio se okupljenim medijima. 

- Dvije su suštinske stvari. Aktualna politička situacija je ono što redovno radimo na ovim sjednicama. Sagledavamo situaciju u političkom smislu i u smislu onoga što predstoji, a to je formiranje vlasti kako na državnom tako i na federalnom nivou. A ono što je suštinsko danas na sjednici je donošenje novog Statuta kao prijedloga za Kongres koji će ga usvajati. Naravno, i svih ostalih odluka koje su vezane za ono što će Kongres tretirati a to je broj delegata, broj članova Glavnoga odbora - kazao je Lukić.

Na pitanje novinara šta su suštinski prijedlozi izmjena Statuta, Lukić je kazao da se puno toga mijenja.

- Jako teško je u jednoj rečenici reći šta se to mijenja u okviru Statuta smatrajući da je SDA potrebno da učini neke promjene koje su već duži niz godina bile takve kakve jesu. Napomenut ću da se struktura rukovodstva stranke mijenja u smislu da se ukida pozicija zamjenika predsjednika stranke, a broj potpredsjednika stranke se povećava na devet, s tim da su u okviru Statuta propisana pravila u smislu onoga što treba obezbijediti kad su u pitanju mladi i žene i nebošnjaci. Naravno da je još niz promjena u okviru Statuta koje će regulirati broj mandata, dužinu trajanja mogućih mandata za bilo koga od članova stranke SDA kao i pitanje imenovanja na određenim funkcijama. Tako da se taj krug sužava kako bi ovako jedna stranka, daleko veći broj svojih članova, mogla da angažuje na tim aktivnostima - istakao je Lukić. 

Dodao je i kako nema velikih promjena kada je riječ o ovlaštenjima potpredsjednika.

- U suštini tu nema nekih velikih promjena. Ono što je ključno to je da u trenucima odsustva predsjednika stranke SDA on će odrediti jednog od devet potpredsjednika koji će ga u tom trenutku mijenjati. To je ono što je suštinski- kazao je Lukić.

Nećemo odustati od bošnjačke agende

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je uoči sjednice Glavnog odbora, na insistiranje novinara, prokomentirao izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da neće biti bilo kakvih dogovora oko formiranja vlasti u BiH, dok se ne izabere novi-stari predsjednik SDA. 

- Mislim da ne bi trebalo da takve stvari govori na takav način, kalkulira kolega Čović jer to znači da je SDA kriva za krizu koju imamo, za neformiranje vlasti. Što se tiče SDA, gospodin Tegeltija (Zoran, op.a.),odnosno mandatar za novi saziv Vijeća ministara BiH može danas dobiti zeleno svjetlo, samo treba odustati od neustavnih i neizvodivih zaključaka. A što se tiče SNSD-a, on daje neustavne uslove, diktat entiteta državi, a što se tiče gospodina Čovića i HDZ-a, oni daju neizvodive stvari. Onako lako izgovore nešto što mi 14 godina ne uspijevamo riješiti i što je, ustvari, bilo riješeno, a odbio gospodin Ljubić (Božo, op.a.) kroz "aprilski paket", pa zatim gospodin Čović kroz Fileov model, a onda daju zadaću SDA – kazao je Izetbegović.

On je istakao i kako politika SDA ostaje ista bez obzira ko bio izabran na tu poziciju.

- Mi pristati nećemo da se ruši Ustav BiH, da se ruši vladavina zakona, jer ako to radimo, ono što slijedi je bezakonje. Mi na bezakonje nećemo pristati - kazao je Izetbegović.

Na pitanje da prokomentira današnju sjednicu, te da li je ovo put još većoj demokratiji u SDA, te da li je to svojevrsna priprema za Kongres stranke, Izetbegović je kazao kako će SDA danas napraviti jedan mali korak "od bošnjačke ka bosanskoj stranci".

- Neće, naravno, odustati od bošnjačke agende, ali idemo jedan iskorak ka bosanskohercegovačkoj stranci. Radit ćemo na tome da mladi ljudi dobiju više prostora, da žene dobiju više prostora, da se ne može beskrajno ostati na funkcijama predsjednika na jednom nivou, mislim da će biti dovoljno prostora za jednu novu energiju - kazao je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.