NAŠA TEMA

Putno osiguranje ne košta mnogo, a vrijedi bogatstvo

Sve zemlje, izuzev SAD, Japana, Kanade i Australije, u pokriću po policama PZO-a <195> Osiguranje pokriva troškove akutnog stanja, dijagnostiku, transport do bolnice, lijekove…

Putno zdravstveno osiguranje pokriva troškove akutnog stanja, dijagnostiku, transport do bolnice. Ilustracija

Piše: D. BAŠIĆ

28.7.2019

Među brojnim turistima koji tokom ljetnih mjeseci borave van zemlje, nekima od njih sigurno će zatrebati ljekarska pomoć. Ako se dogodi neki zdravstveni problem tokom ljetovanja, odmor se pretvara u noćnu moru. Kako kažu, bolje spriječiti nego liječiti, a kada se treba liječiti van naše zemlje, troškovi mogu biti ogromni. 

Jednostavna procedura

Suada Kovačević iz Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH ističe da građani, ako žele izbjeći vrtoglave cifre troškova eventualnog liječenja, prije odlaska na godišnji odmor trebaju izvaditi besplatne inoobrasce ili uplatiti policu putničkog osiguranja kod neke osiguravajuće kuće.

- Za izdavanje inoobrasca za potrebe odlaska na godišnji odmor uglavnom su nadležni kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja. S većinom evropskih država imamo zaključen ugovor o zdravstvenom osiguranju, kao i sa svim državama bivše Jugoslavije. Procedura je jednostavna, za nekoliko dana izdaje se dokumentacija na period koji vam je potreban - kazala je Kovačević.

Dodala je da je bitno sve uraditi prije odmora, jer se naknadno neće moći refundirati troškovi liječenja.

Putno zdravstveno osiguranje pokriva troškove akutnog stanja, dijagnostiku, transport do bolnice, lijekove, stomatološke usluge u slučaju akutne zubobolje (samo za otklanjanje bolova) te troškove u slučaju smrti, a repatrijacija do mjesta ukopa je do 10.000 KM.

Osiguravajuće kuće naglašavaju da su sve zemlje, izuzev SAD, Japana, Kanade i Australije, u pokriću po policama PZO-a te da se cijena polica po danu kreće od jedne do 1,70 KM po osobi.

Visina premije

- Premija koju plaćate zavisi isključivo od varijante osiguranja koju izaberete. Dakle, ukoliko izaberete sumu osiguranja od 7.650 eura po osobi, plaća se jedna marka, druga varijanta je suma osiguranja od 15.000 eura to je dakle 1.45 po danu, te posljedna opcija je 30.000 eura po osobi plaća se 1.70 po danu - pojašnjavaju uz napomenu da djeca do 14 godina imaju popust od 75 posto ako putuju uz roditelje.

Prema ovome, jedna tročlana porodica koja namjerava sedam dana provesti u nekoj od zemalja EU za policu putničkog osiguranja uplatit će 35,70 maraka ako izabere posljednju opciju osiguranja.

 

U Splitu pregled 41 KM

Klinički bolnički centar Split, kako smo saznali, za ORL pregled naplaćuje 158 kuna, što je otprilike 41 marka.

Svaki pregled u bolnici u Herceg-Novom u Crnoj Gori bez zdravstvenog osiguranja košta 24 eura (46 KM), plus dodatni lijekovi koji se moraju platiti.



quote
<p>Jedna Sarajka kazala nam je da je lakšu intervenciju kod ortopeda na Jadranu morala platiti više od 200 KM, jer nije imala osiguranje. Za liječenje u dubrovačkoj bolnici roditelji dvije djevojčice, koje također nisu imale putno osiguranje, zbog gripe su morali iskeširati 600 KM. </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.