POTVRĐENO

Vidović: Kauciju za Pramoda Mitala, ako bude određena, platit će otac, brat milijarder ne dolazi u BiH

Mital, je kako nam je potvrdila advokatica Vasvija Vidović, još uvijek u bolnici i nije poznato još uvijek kada bi mogao napustiti UKC Tuzla

Pramod Mital i Vasvija Vidović. Avaz

Piše: A. Nu.

27.7.2019

Pramoda Mitala (Mittal), poznatog industrijalaca, koji je smješten u Univerzitetski klinički centar (UKC) u Tuzli zbog problema sa trombom u ramenu, posjetit će članovi porodice.

Mital, je kako nam je potvrdila njegova advokatica Vasvija Vidović, još uvijek u bolnici i nije poznato još uvijek kada bi mogao napustiti UKC Tuzla. 

Iako se u medijima pojavila informacija da njegov brat Lakšmija Mital dolazi ovih dana u BiH kako bi iz pritvora u Tuzli kaucijom izvukao brata Pramoda, Vidović je to demantirala.

- Mi smo još uvijek u pregovorima sa Tužilaštvom i ponudit ćemo jemstvo o kojem će odlučiti Sud. Ukoliko jemstvo bude prihvaćeno bit će plaćeno na način koji odredi Sud. Nije tačno da Lakšmija dolazi u BiH da bi platio kauciju. Jemstvo ukoliko bude određeno platit će otac mog klijenta Pramoda - kazala je za "Avaz" Vidović. 

Inače, industrijalac Mital, koji se u Tuzli našao pred pravim problemima, jer je suočen sa sumnjama da je, navodno, preko kompanije "Global Ispat Koksne Industrije Lukavac" (GIKIL) iz Lukavca oprao 21 miliona maraka, ranije je imao i dva infarkta.

Njegovo zdravlje je prošlosedmično hapšenje itekako narušilo.

Inače, u petak je Mitalu i članu odbora Radžibu Dašu (Rajib Das) te generalnom direktoru kompanije Paramešu Batačariju određen jednomjesečni pritvor. Ovu odluku donio je Kantonalni sud u Tuzli, a naredba o provođenju istrage protiv njih donesena je 15. jula ove godine.

Ranije je Vidović, kazala kako sumnja da će postupak protiv njenog branjenika Pramoda Mitala biti fer. Bila je i nemalo iznenađena konferencijom za medije koju je organiziralo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, jer su, kako je kazala, dali informacije o optužbama, a koje nisu bile ni predočene osumnjičenima.

Advokatica Vidović je naglasila da se radi o teškom kršenju ljudskih prava.

Inače, Pramod Mital brat je Lakšmija Mitala (Lakshmi), petog najbogatijeg čovjeka na svijetu. Članovi njegove porodice od kompanije ''Mittal Steel'' napravili su najvećeg proizvođača čelika na svijetu, a njihovo bogatstvo procjenjuje se na 17,2 milijarde dolara prema ''Forbesovoj'' listi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.