OBILJEŽAVANJA

Radišić: Žrtve za slobodu i bolju budućnost ne trebamo razdvajati

Položeno cvijeće na Spomen-parku Vraca. M. Kadrić

Agencije

27.7.2019

Antifašisti u našoj zemlji jučer su polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima i na prigodan način obilježili 78. godišnjicu ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine i Dan antifašista.

U Sarajevu je godišnjica podizanja ustanka prije 78 godina protiv fašista i nacista obilježena polaganjem cvijeća na Spomen-parku Vraca i odavanjem počasti poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu.

Potpredsjednik Saveza udruženja antifašističkih boraca Zeničko-dobojskog kantona Sretko Radišić na obilježavanju na zeničkim Smetovima kazao je da je ustanak koji je podignut prije 78 godina značio oružani otpor okupatoru, ali i domaćim kolaboracionistima.  

On je podsjetio kako je u tih 78 godina ugrađeno i 27 godina, od 1992. godine, kada je u BiH počeo rat za slobodu i nezavisnu državu BiH, ravnopravnih naroda i građana.

-   Mi žrtve za slobodu i bolju budućnost ne razdvajamo i zato im i ovom prilikom, ispred ova dva spomen-obilježja, zajedno odajemo počast. Slava im i hvala im za ono što su učinili. Neka im je rahmet, vječiti pomen i pokoj duši. Kako poginulim tako i šehidima i svim nedužnim žrtvama - istakao je Radišić. 

I u Drvaru je polaganjem vijenaca na spomenik žrtvama fašističkog terora počelo obilježavanje 27. jula koji se obilježava i kao Dan općine.

Načelnica općine Drvar Dušica Runić podsjetila je u obraćanju da je u Drvaru 1941. godine odjeknulo prvo "ne" njemačkom okupatoru i njegovim slugama.

Dan ustanka u BiH svim građanima jučer je čestitao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručivši da svi zajedno trebamo njegovati antifašističke tradicije i zalagati se za mirna rješenja, čuvajući uspomenu na sve one koji su dali život u borbi protiv fašizma.

-    Dužnost nam je da se prisjetimo svih koji su život dali u borbi protiv fašizma, a svim preživjelim borcima Naronooslobodilačkog rata da čestitamo ovaj značajan datum naše slavne istorije - istakao je Dodik.



Položeno cvijeće na Spomen-parku Vraca - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.