REAKCIJE

Grubeša: Nepoznato porijeklo ovih smiješnih podataka kojima SDA pokušava obmanuti javnost

Nije moguće da su svi propustili vidjeti da strategija "ima nedopustive ciljeve"

Josip Grubeša reagirao na zaključke SDA. Avaz

Piše: Sl. M.

27.7.2019

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša, reagirao je nakon današnje sjednice Glavnog odbora SDA i zaključaka koji su izneseni. 

Podsjetimo GO SDA je u jednom od zaključaka usvojenih na današnjoj sjednici podržao predstavnike SDA u Vijeću ministara koji su glasali protiv prijedloga nove revidirane državne strategije za procesuiranje ratnih zločina, navodeći da "takva strategija po svom sadržaju je nedopustiv pokušaj ministra pravde Josipa Grubeše da iz procesuiranja ratnih zločina isključi 850 predmeta A kategorije, koje je ICTY ustupio Tužilaštvu BiH, a u kojima je većina osumnjičenih iz redova HVO i VRS".

Više o zaključcima SDA pročitajte na ovom linku - Pročitajte zaključke Glavnog odbora SDA: Prestati s opstrukcijama i riješiti pitanje granice

Tužno je da SDA ne podržava privođenje kraju sudsko procesuiranje postupaka ratnih zločina i da im nije u interesu ni vladavina prava ni pravna država, a samo o tome pričaju. Državna strategija za procesuiranje ratnih zločina nije vlasništvo Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine nego je u njenoj izradi sudjelovala radna skupina sastavljena od stručnjaka, a podržali su je i međunarodni posmatrači te predstavnici Evropske komisije. Nije moguće da su svi oni propustili vidjeti da strategija "ima nedopustive ciljeve", a da je to uspjelo samo predstavnicima SDA. Strategija se ne bavi brojem predmeta već metodama na temelju kojih će se određivati koji sud će koje predmete procesuirati, a s ciljem da se restereti Sud BiH kako bi mogao procesuirati samo najsloženije predmete - naveo je ministar Gubeša.   

U svojoj reakciji je istakao i kako je nepoznato porijeklo "ovih smiješnih podataka kojima SDA pokušava obmanuti javnost i stati u obranu počinitelja ratnih zločina, te im omogućiti da se izvuku od sudskih procesa jer njihovi predmet, prema sadašnjim pokazateljima, nikada neće doći pred lice pravde". 

- Činjenica da SDA toliko griješi i štiti ratne zločince je naročito tužna posebno zato jer se poziva upravo na zaštitu žrtava - zaključio je Grubeša. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.