RAZGOVORI

Divjak: Rad u kontinuitetu koji traži mnogo ljubavi

Važnije od cifara to da su djeca iz BiH, djeca žrtava rata, invalidna, talentirana, djeca s posebnim potrebama, romska djeca, imala otvorenu kuću koju su 2003. godine djeca nazvali 'kuća ljubavi'

Divjak: Duhovni otpor je sačuvao i odbranio Sarajevo. Fena

Fena

28.7.2019

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ ove godine obilježava četvrt stoljeća 'trijumfa filantropije', 25 godina uspješnog nastojanja da mladima pomogne u obrazovanju i stjecanju znanja, ali i mnogo više od toga.

Prvi čovjek Udruženja, izvršni direktor Jovan Divjak, u razgovoru za Fenu kaže kako je njemu važnije od cifara to da su djeca iz Bosne i Hercegovine, djeca žrtava rata, invalidna, talentirana, djeca s posebnim potrebama, romska djeca, imala otvorenu kuću koju su 2003. godine djeca nazvala 'kuća ljubavi'.

Napominje da je jedna od aktivnosti Udruženja i stipendiranje učenika i studenata, te da je njih 7.052 dobilo stipendiju u vrijednosti oko tri i po miliona eura.

- Ovo je prostor gdje su djeca koja su htjela mogla da nađu ono što nemaju u svojoj porodici, što nemaju u školama. Drugi dio koji je također značajan su psihosocijalne radionice za majke, za djecu koja su u PTSP-u - priča Divjak.

Ističe kako podaci da je 4.300 djece i mladih bilo na ljetovanju u 18 država Evrope, da su bili u Kanadi, u Urugvaju, pokazuju da je Udruženje imalo podršku, ne u dovoljnoj mjeri, ali podršku i javnih preduzeća kao što je JP "BH Pošta", koji su omogućili da ta djeca u jednom momentu osjete da su dio društva i da im se omogući da se školuju.

Kaže da prije 25 godina, kada je Udruženje počelo s radom, nije očekivao da će ono postati ono što je sada.

- To je bio pomalo otpor, kao što govorimo o duhovnom otporu. Duhovni otpor je sačuvao i odbranio Sarajevo. A taj otpor je bio i naš, iz inata onima koji ne shvataju život, koji ne poštuju život drugačijeg, koji ne poštuju ljubav prema životu, da kažemo eto mi hoćemo, borit ćemo se da ti mladi imaju perspektivu - naglašava Divjak.

Govoreći o planovima Udruženja za naredni period, napomenuo je da su već sada 'u mukama'  zbog kalendara koji treba da bude urađen za 2020. godinu, čijom prodajom se već godinama osigurava jedan broj stipendija.

- U ovo vrijeme smo nekad već imali gotove skice. To je jedno. Zatim, treba dovršiti aktivnosti u vezi s psiho-socijalnim programom u ovoj godini. Također, u toku su aktivnosti u boračkoj zadruzi Malinjak. Tu su i aktivnosti na pripremi ljetovanja, putovanja, radionice koje imamo i sa ženama i s djecom. To je rad u kontinuitetu koji traži mnogo ljubavi - istakao je Divjak.

Naveo je i to da je za njega veoma značajna i razmjena mladih iz BiH i drugih zemalja, posebno napomenuvši saradnju s Italijom.

Divjak je na kraju razgovora za Fenu kazao kako je siguran da će zahvaljujući ljubavi i posvećenosti obilježiti i 30 godina postojanja Udruženja.

Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” je nedavno, prigodnim programom, obilježilo 25. godišnjicu uspješnog djelovanja, a predstavljena je i poštanska marka “25 godina Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.