SARAJEVO

Protest ispred Ambasade Hrvatske zbog namjere susjeda da uz granicu s BiH grade odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada

Bit će zatraženo da se poštuje ESPOO konvencija

Protesti ispred ambasade Hrvatske. Agencije

N. Če. / Avaz.ba

29.7.2019

Organizacije "Climate Save Bosnia" i "Extincition Rebellion BiH" danas će ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu organizirati protest zbog namjere Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora blizu granice s BiH izgradi odlagalište radioaktivnog otpada. 

- Razlog za organiziranje protesta je lokacija koju je Hrvatska odabrala za odlaganje radioaktivnog otpada, na granici s BiH. Apelirat ćemo da Hrvatska ovo pitanje riješi tako da ne budu ugroženi građani. Znači, protivimo se da ta lokacija bude Trgovska gora, ali i bilo koja druga koja šteti građanima - rekla je Maida Šabeta, organizator protesta.

Ona je rekla da će mirnim protestom biti zatraženo da se poštuje ESPOO konvencija. Šabeta kaže da odlagalište na lokaciji Trgovska gora ugrožava i građane BiH i Hrvatske.

Prema njenim riječima, nakon protesta je planirano da predstavnicima Ambasade Hrvatske i Evropske unije bude uručeno pismo koje će potpisati 30 članica EKO BiH mreže.

Protest je najavljen za 12 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.