SARADNJA

Hoće li se ubrzati pronalazak skoro 7.000 ljudi koji se od rata vode kao nestali

Pravila će potpisati Nikola Perišić u ime naše zemlje te Stjepan Sučić i Veljko Odalović u ime susjeda

Nažalost, nestali su do sada pronalaženi u grobnicama. Arhiv

Piše: S. D.

29.7.2019

Skoro dvije i po decenije nakon ratova na području bivše Jugoslavije, bilježe se konkretniji koraci Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije u zajedničkoj saradnji u traženju osoba koje se duže od dvije decenije vode kao nestale. Tako će sutra u Sarajevu biti potpisana Radna pravila i procedure za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Kako je najavljeno iz Instituta  za nestale osobe BiH, Pravila će potpisati predsjedavajući Kolegija tog instituta Nikola Perišić i predsjednik Komisije za nestala lica Vlade  Srbije Veljko Odalović. 

Perišić će istog dana potpisati Pravila postupanja između Instituta za nestale osobe BiH i sa pomoćnikom ministra branitelja za nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Stjepanom Sučićem.

Inače, saradnja zemalja regiona u traženju nestalih osoba pokušava se dogovoriti još od 2004. godine,a koliko taj proces teče sporo, pokazuje i činjenica da je, naprimjer, protokol o takvoj saradnji sa Srbijom potpisan još 2015., a tek sada se potpisuju pravila za njegovu realizaciju. 

U BiH se 24 godine nakon rata još traga za skoro 7.000 osoba. Nažalost, svi do sada pronađeni, a koji su se vodili kao nestali, nađeni su u masovnim ili pojedinačnim grobnicama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.