INICIJATIVE

Planinari od 7 do 77 godina u promotivnom pohodu na Bjelašnicu

Utisci učesnika su odlični i to nas motivira da i u budućnosti radimo ovakve pohode, istaknuli su organizatori

Pohod na Bjelašnicu. Inicijativa Bjelašnica-Igman

Piše: S. D.

29.7.2019

Članovi Inicijative za Bjelašnicu i Igman u promotivnom pohodu. Inicijativa za Bjelašnicu i Igman

Više od pedeset učesnika od 7 do 77 godina planinarilo je jučer na olimpijskoj planini Bjelašnici u promotivnom pohodu koji je organizirala Inicijativa za Bjelašnicu i Igman u saradnji s Kantonalnim javnim preduzećem (KJP) ZOI 84.

Zbog jakog vjetra na vrhu Bjelašnice, prijevoz vertikalnim transportom nije bio moguć i planirana dionica od Opservatorija do Male Vlahinje je promijenjena pa su učesnici tehničkim putem, preko međustanice i popularnom kolijevkom u trosatnom pohodu prešli osam kilometara.

- I pored lošeg vremena i neplaniranih okolnosti, svi su planinari  u odličnoj atmosferi obišli obronke naše ljepotice. Utisci učesnika su odlični i to nas motivira da i u budućnosti radimo ovakve pohode - istaknuli su organizatori te su dodali da se borba za poboljšanje opće slike olimpijskih planina i ski-centra nastavlja, u smislu poticanja na razvoj ljetnog turizma, označavanje planinarskih i uređivanje biciklističkih staza.

Inicijativu za Bjelašnicu i Igman čini grupa građana i građanki kojima je cilj promoviranje ljepota i potencijala koje ove planine nude, a posebno unapređenje kvaliteta ski-centra Bjelašnica i Igman. Nakon velike akcije čišćenja Bjelašnice i akcije uklanjanja kamenja sa staza, ovaj pohod je samo nastavak aktivnosti, a novi i slični projekti radit će se i u budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.