PROCESI Danas u Kantonalnom sudu u Tuzli održano ročište

Saznajemo: Ponuđena kaucija za Mitala iznosi 1,5 miliona eura i 11 miliona eura depozita

M. AŠČIĆ
29.07.2019 19:40

Mital: Industrijalac se našao u problemima

Foto: Arhiv

Odbrana industrijalca Pramoda Mitala i njegovih najbližih saradnika Parameša Batačarija i Radživa Dasa predložila je danas Kantonalnom sudu u Tuzli da njihove klijente puste na slobodu nakon što se uplati kaucija.

Sud će se o toj odluci najvjerovatnije očitovati sutra, s obzirom na to da je ročište o toj temi završeno danas poslije 15 sati.

Mital se našao u problemima jer se sumnjiči da je od 2006. do 2015. godine izvukao iz "Global Ispat Koksne industrije Lukavac" (GIKIL) 21 milion maraka, zbog čega je uhapšen prošle sedmice i određen mu je pritvor.

Saznajemo da su odbrane danas, u Kantonalnom sudu u Tuzli, ponudile kauciju za svu trojicu uhapšenih u iznosu od 1,5 miliona eura (tri miliona maraka). Mitalova odbrana ponudila je milion eura, a Batarčijeva i Dasovo pola miliona.

Sada se očekuje da ovaj novac bude položen kako bi odluka, ako je Sud prihvati, bila pravosnažna i osumnjičeni bi se na taj način branili sa slobode.

Istovremeno, saznajemo da je zatraženo da se položi 11 miliona eura na osiguravanje isplate imovinskopravnog zahtjeva za slučaj osuđujuće presude.

Mital se još nalazi u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i pod nadzorom je ljekara zbog narušenog zdravstvenog stanja, dok su Batačari i Das u pritvorskoj jedinici Kaznenopopravnog zavoda Tuzla.

Inače, Pramod Mital brat je Lakšmija Mitala, petog najbogatijeg čovjeka na svijetu. Članovi njegove porodice od kompanije ''Mittal Steel'' napravili su najvećeg proizvođača čelika na svijetu, a njihovo bogatstvo procjenjuje se na 17,2 milijarde dolara prema ''Forbesovoj'' listi.Porodična firma ''Mittal Steel'', koju je osnovao stariji Lakšmi, sa 300 hiljada zaposlenika i godišnjim prihodima od 30 milijardi dolara jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju čelika u svijetu. U Bosni i Hercegovini, osim GIKIL-a, drže još Željezaru Zenica i Rudnik Ljubija kod Prijedora te ''Arcelor Mittal''.

NA VRH