DREZDEN

Bosanac osumnjičen za terorizam izručen Belgiji: Adis Abaz prodavao oružje ISIL-ovcima, trgovao i narkoticima...

Abaz je uhapšen na osnovu potjernice belgijske policije

Abaz: Uhapšen prije mjesec. Agencije

Piše: M. Aš.

30.7.2019

Adis Abaz, bh. državljanin porijeklom iz Zenice, koji je prije mjesec uhapšen zbog sumnje da je nabavio oružje teoristima koji su 13. novembra 2015. godine u klubu "Bataclan" i obližnjim ulicama Pariza ubili 131 osobu, a 413 ih teže ili lakše ranili, izručen je Belgiji.

Odluka je to pravosudnih organa Njemačke. Abaz je uhapšen na osnovu potjernice belgijske policije, u kojoj se tereti za podržavanje terorističke organizacije, koja se dovodi u vezu s ovim napadima u Parizu. On se protivio izručenju, ali mu je žalba odbijena.

Njega je tražila i naša država s obzirom na to da je Interpol, također, raspisao potjernicu za njim, ali zbog trgovine narkoticima. No, za sada o tome nije odlučeno.

Ovaj Zeničanin, podsjećamo, usko je povezan s trgovcem oružjem Nikolasom Grbešom, kojeg vlasti u Belgiji povezuju s napadačima na briselski aerodrom 2016. godine.

Zanimljivo je da je Grbeša uhapšen u novembru prošle godine u BiH, nekoliko dana prije nego što je Abaz pobjegao iz države. Ali, Grbeša je u ekstradicijskom postupku izručen Belgiji, u kojoj se nalazi u pritvoru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.