AVAZ U POSJETI Gačanin, kao i Tomić, prsa u prsa s opasnom životinjom

Blažo je golim rukama zadavio medvjeda: Ali to ga je koštalo 20.000 KM!

Žao mi Tomića, gonit će ga zakon kao što je i mene, kaže Grković

P. MUCOVIĆ

Grković: Znam kroz šta Novo prolazi, a i kroz šta će prolaziti

Foto: P. Mucović


Region posljednjih dana bruji o Novi Tomiću, poljoprivredniku iz sela Selačka kod Kotor-Varoši. Novu je na njegovom imanju napao medvjed, a nakon borbe Tomić je izvojevao pobjedu. Najprije je, čuvajući svoju ljetinu, životinju ranio, a potom je i ubio.

Netom prije toga, Tomić je medvjedu, pomislivši da je mrtav, prišao, nakon čega ga je razjarena životinja napala, otkinula mu stopalo, a teže povrede nanijela po cijelom tijelu.

Razne priče

Kako saznajemo, poljoprivrednik je u stabilnom stanju i smješten je na intenzivnoj njezi u banjalučkom Kliničkom centru. Pod nadzorom je ljekara zbog opasnosti od infekcije.

Ekipa „Dnevnog avaz“ jučer je posjetila Gačanina Blažu Grkovića u njegovom selu Vrba. I on se prije nešto više od šest godina, slično kao i Novo, uhvatio ukoštac s medvjedom. Blažo je tada životinju ubio golim rukama.

- Ne znam čovjeka, ali mi ga je žao. Znam kroz šta prolazi, a i kroz šta će prolaziti kada se oporavi. Stići će ga razne priče, a vjerovatno i suđenje, kao što je meni bilo. Kada se oporavi, nastaju problemi, gonit će ga zakon kao što je i mene. Nije ni svjestan šta će ga sve snaći za kratko vrijeme – priča Blažo.

Kaže da je Tomić samo branio svoju ljetinu i imanje. I prije je, kaže, govorio i da nije medvjed kriv, nego onaj ko ga štiti, a to je država.

- Kaže da je nedostatak divljeg voća, nema malina, jagoda, krušaka... Medvjedi su gladni i moraju se približavati naseljima. Šta će on, ne može gladan i mora praviti štetu – kaže Blažo.

Objasni sudu

To je, priča nam, pokušao objasniti i u sudu, kada je njemu suđeno zbog toga što je ubio medvjeda.

- Na konstataciju da je medvjed zaštićen, pitao sam da li znaju da medvjed ne može živjeti od vazduha. Ako ga već misle štititi, zašto ga ne hrane kao nekad – ističe Blažo.

20.000 KM za medvjeda 

- Kada sam dobio poziv na sud da platim 20.000 KM za medvjeda, pitao sam zašto da to platim. Ko će meni nadoknaditi štetu koju je napravio – ispričao nam je Grković.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na