RAZGOVOR

Aida Obuća: Neće biti čistke, u stranci dajemo veći prostor Srbima i Hrvatima

Obuća navodi da se ograničavanjem mandata funkcionerima stranka otvara i za druge kandidate, one koji imaju kompetencije da budu na vodećim mjestima

Obuća: Ne provodimo čistku u SDA. Arhiv

Piše: D. BAŠIĆ

30.7.2019

Članica Predsjedništva SDA i premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Aida Obuća kazala je jučer za „Avaz“ da su izmjenama Statuta ove stranke date mogućnosti predstavnicima Srba i Hrvata kao konstruktivnih naroda da u SDA imaju značajniju ulogu nego do sada.  

Novi mandati

- SDA je bh. stranka koja u svojim redovima želi imati sva tri konstruktivna naroda. Mi smo do sada imali jedan broj članova koji su pripadali drugim konstruktivnim narodima, ali sada se daje veći prostor članovima iz reda drugih naroda, ne samo Bošnjacima - kazala je Obuća.

Budući da se promjene Statuta SDA odnose i na ograničavanje broja mandata čelnika lokalnih organizacija, što su mnogi protumačili i kao čistku lokalnih moćnika i dugogodišnjih stranačkih funkcionera, Obuća tvrdi drugačije.

- Ne bih mogla reći da se radi o čistki u stranci. Ovdje se, dakle, prije svega, smatra da pored ona dva mandata koja su već imali, daje mogućnost još jednog. Dakle, nakon ovog statuta, koji će, nadamo se, biti usvojen na Kongresu, daje se mogućnost da se na jednoj poziciji bude uzastopna tri mandata. Oni predsjednici lokalnih organizacija koji već obnašaju treći mandat na toj poziciji neće imati pravo izbora za novi mandat – istakla je ona.

Drugi kandidati

Obuća nadalje navodi da se ograničavanjem mandata stranka otvara i za druge kandidate, one koji imaju kompetencije da budu na vodećim mjestima. Dodaje kako bi Statut trebao dobiti podršku Glavnog odbora SDA, koji bi zvanično bio usvojen na glasanju na Kongresu koji je zakazan za 14. septembar.

Koalicija u Goraždu dobro funkcionira

Premijerka BPK tvrdi da je vladajuća koalicija u Goraždu stabilna.

- Tu vlast čini veći broj političkih partija, čime imamo veću komociju prilikom donošenja odluka i implementaciju ovih ciljeva koje smo zadali kako pred skupštinsku većinu tako pred Vladu BPK Goražde. Imamo široku koaliciju koja za sada jako dobro funkcionira - kazala je Obuća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.