SARAJEVO

VSTV - Javna opomena tužiocu Janjiću zbog neprimjerenih komentara na presudu Oriću

Mirza Omerović iz Ureda disciplinskog tužioca tada je podsjetio na Janjićevu izjavu nakon pravosnažne oslobađajuće presude Naseru Oriću

Miroslav Janjić. Agencije

Fena

30.7.2019

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donijela je prvostepenu odluku po kojoj je tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Miroslavu Janjiću izrečena javna opomena zbog nemara u vršenju dužnosti te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) Janjićev advokat Miodrag Stojanović.

Postupak protiv Janjića pokrenut je zbog komentara nakon presude Naseru Oriću i kašnjenja za izjavljivanje žalbe na presudu u predmetu “Gibraltar”.

- Izrečena je sankcija - proglašen je krivim i izrečena je sankcija javne opomene - i dobili smo pismeni otpravak te odluke prošle nedjelje, i mi smo u petak uložili žalbu na tu odluku. I disciplinski tužilac je uložio žalbu, i obje žalbe su već predate VSTV-u - kazao je advokat Miodrag Stojanović, dodavši da se nada da će se drugostepena odluka donijeti u narednih nekoliko mjeseci.

Ured disciplinskog tužioca zatražio je krajem juna ove godine od Disciplinske komisije VSTV-a da utvrdi odgovornost i izrekne sankciju državnom tužiocu Janjiću zbog nemara u vršenju dužnosti te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije, dok je odbrana predložila da se tužba odbije kao neosnovana.

Mirza Omerović iz Ureda disciplinskog tužioca tada je podsjetio na Janjićevu izjavu nakon pravosnažne oslobađajuće presude za ratne zločine Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, u kojoj je naveo: “Da bi sud bio Sud BiH, u sudnici bi trebali biti i Srbi.” Omerović je napomenuo da Janjić ovim komentarom nije čuvao integritet tužilačke funkcije.

Prema drugoj tački disciplinske tužbe, Janjić se tereti za kašnjenje za izjavljivanje žalbe na presudu u predmetu “Gibraltar”, izrečenu u novembru 2016. godine.

Tada je tužilac Janjić kazao da njegovo postupanje nije selektivno i pristrano te da nikad u svom postupanju nije povrijedio nepristranost.

- Nema jednostranosti, nema nacionalizma u postupanju - rekao je Janjić na ročištu u junu ove godine.

Kazao je da njegov komentar na presudu Oriću i Muhiću nije poljuljao povjerenje javnosti, već da ga je samo mogao vratiti s obzirom na to da su, kako je dodao, oštećeni govorili da više neće dolaziti i svjedočiti, a sada je obratno.

Odluka o žalbi donijet će se naknadno, prenosi Birn.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.