AKTUELNO

Kolinda Grabar-Kitarović demantira izvještaj "Jerusalem Posta": Apsolutno ne! Nisam rekla da je BiH država pod kontrolom militantnog islama

Sa predsjednikom Rivlinom razgovarala sam u kontekstu onoga što uvijek govorim o Bosni i Hercegovini i našim susjednim državama

Predsjednica Hrvatske u posjeti Izraelu. AFP

S. N.

31.7.2019

- Apsolutno ne! - ustvrdila je Kolinda Grabar-Kitarović u izjavi kojom je opovrgla tvrdnje "Jerusalem Posta" da je BiH "vrlo nestabilna" država koju su "u nekim aspektima preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama", kao i da tu državu "kontrolira militantni islam, koji je dominantan u postavljanju agende".

- Sa predsjednikom Rivlinom razgovarala sam u kontekstu onoga što uvijek govorim o Bosni i Hercegovini i našim susjednim državama i što sam, uostalom, rekla na presicama i prije susreta sa predsjednikom Rivlinom i predsjednikom vlade Natenjahuom, a to je da želim sve naše susjedne države vidjeti što prije u okviru, u članstvu u Evropskoj uniji.

Uopće ne znam kako je došlo do te izjave, jer nisam davala nikakve izjave i intervjue osim presica na kojima ste bili - rekla je ona.

Grabar-Kitarović se osvrnula i na žestoke reakcije iz BiH na izvještaj "Jerusalem Posta".

- To su komentari na komentare jedne novinarke koja je to napisala. Ponavljam, to nisam rekla - istaknula je predsjednica Hrvatske.

Dodala je i da oštre reakcije koje upoređuju Hrvatsku s fašizmom u potpunosti odbacuje, da o tome neće ni govoriti.

- Definitivno je došlo vrijeme da se porazmisli o odnosima BiH i Hrvatske. U posljednje vrijeme, nažalost, vidimo niz koraka koje BiH poduzima prema Hrvatskoj, koji su prilično agresivni – od optužbi za nelegalni rad naših tajnih službi do prijetnje pravosudnim tijelima kada je riječ o Pelješkom mostu i tako dalje.

Mi bismo tebali razgovarati o saradnji, kako rješavati zajednička pitanja i prijetnje koje se ponovo javljaju na našem prostoru i kako možemo jedni drugima pomoći u rješavanju tih problema.

S druge strane, Hrvatska je tu i ostaje spremna pomoći bilo kojoj susjednoj državi, uključujući i BiH u procesu reformi i svemu ostalome što trebaju ispuniti kako bi što prije postali članicom EU - rekla je Grabar-Kitarović.

Pojasnila je i šta je govorila o Iranu.

– Na presicama ga nisam ni spominjala. Sa predsjednikom i premijerom razgovarala sam u kontekstu stavova koje dijeli EU. Dakle, govorila sam o poštivanju Sporazuma o nuklearnom naoružanju, odnosno korištenju nuklearne energije u mirnodopske svrhe.



Faksimil izjave Kolinde Grabar-Kitarović u "The Jerusalem Postu". Jerusalem Post

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.