PROJEKTI

Potpisuje se ugovor o gradnji dionice Poprikuš - Zenica sjever

Grafički prikaz kako će izgledati dionica. Screenshot/JP Autoceste FBiH

Avaz.ba

31.7.2019

U sjedištu JP "Autoceste FBiH" u Mostaru sutra će biti upriličeno potpisivanje ugovora o gradnji dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak – Vraca.

Ugovor će potpisati Adnan Terzić, direktor JP "Autoceste" FBiH, kao investitor, i u ime izvođača radova Hamed Ramić, direktor "Euro-asfalta" d.o.o. Sarajevo (BiH), te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka sa strane JP "Autoceste" FBiH, te Munir Ramić u svojstvu svjedoka ispred "Euro-asfalta" d.o.o. Sarajevo.

Vrijednost ugovora o gradnji poddionice Ponirak – Vraca je 59.408.825,00 eura bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona eura i bespovratnih sredstava WBIF-a u visini od 19 miliona eura.

Trasa autoceste poddionica Ponirak - Vraca dio je dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk – Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica.

Poddionica Ponirak – Vraca duga je 2,65 kilometara, a najznačajniji objekt na poddionici je tunel Zenica, dužine od 2.475 metara lijeva cijev i 2.420 metara desna cijeva.

Predviđeni rok za gradnju je 30 mjeseci.

Potpisivanjem ovog ugovora, u zeničkoj regiji bit će u izgradnji pet dionica za novih 20 kilometara moderne autoceste na Koridoru 5C.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.