MOSTAR

Bez konkretnih rezultata nakon sastanka predstavnika Vlade FBiH i "Aluminija"

Nakon održanog sastanka. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

31.7.2019

Sastanak čelnika Federalne vlade, premijera Fadila Novalića i ministara Jelke Milićević i Nermina Džindića s tzv. Kriznim odborom "Aluminija", odnosno Upravom, Nadzornim odborom te predstavnicima Sindikata i Udruženja malih dioničara, okončan je bez konkretnih rezultata. 

Kako je novinarima izjavio Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata "Aluminija", na sastanku su iznesene dvije varijante nacrta revitalizacije proizvodnje.

Prema prvoj varijanti, na posao bi se vratilo 126 radnika u pogon "Ljevaonice" te još 106 njih, poput osiguranja, vozača kamiona i slično.

Nakon održanog sastanka. M. Smajkić

U drugoj varijanti, u pogon "Anoda" vratila bi se 104 radnika. U pogon "Elektrolize", gdje su ćelije ugašene i betonirane, kako je rekao, izuzev njih 80, od 1. oktobra bi započelo čišćenje, nakon čega bi se lagano ušlo u fazu podizanja 32 plus 32 ćelije. Tu bi radila 152 radnika i bila bi potrebna 6,3 miliona KM.

- Računata je struja po 35 eura, u šta nisam siguran na osnovu današnje diskusije. Radi se, znači, o ukupnom broju od 558 uposlenika, koji bi za koji mjesec mogli početi raditi i imamo još 38 ljudi koji idu u mirovinu - rekao je Bebek.

Kazao je i da ovaj prijedlog još treba odraditi te ga svakako Vlada FBiH treba analizirati.

Dražen Pandža, direktor "Aluminija", podsjetio je na to da su zaključkom Nadzornog odbora bili obavezni izraditi Plan restrukturiranja preduzeća, a paralelno s tim i Plan zbrinjavanja radnika.

Predstavnici Vlade FBiH, kazao je, saslušali su plan i viziju procesa podizanja proizvodnje i neke stvari još treba odraditi, što će biti učinjeno u narednih nekoliko dana. Novi sastanak sa predstavnicima Vlade bit će za mjesec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.