KAKO JE BITI...

„Avazov“ novinar u ulozi komunalca na sarajevskim ulicama: Dok mi znoj lije niz lice...

Parkirani automobili otežavaju posao, a onda zbog blokiranog saobraćaja trube drugi vozači

Piše: Almir KAPO

31.7.2019

Rade kao dragstor - 24 sata, sedam dana u sedmici. Dnevno iz bh. prijestonice pokupe 600 tona smeća, a godišnje nevjerovatnih 216.000!

Riječ je o radnicima preduzeća “Rad” zaduženim za čišćenje i odvoz smeća iz Sarajeva. Kako je biti sarajevski komunalac, provjerio je iz prve ruke potpisnik ovih redova.

Nesavjesni vozači

Oblačim uniformu s natpisom na leđima KJKP „Rad“. Tu su i narandžasti kačket i radne rukavice. Sve novo i u „fulu“, spreman da odradim prvu smjenu.

Moji domaćini u šali mi dobacuju da mi dobro stoji uniforma, ali i da požurim, jer me  čekaju kolege Alen Zulčić, Ismet Imamović i Haris Kalabić. Već su na Koševskom Brdu i odmah problem. Nesavjesni vozač parkirao je vozilo uz kontejnere pa dva ostaju puna smeća.

- Ovo je svakodnevica – kaže Kalabić.

Parkirani automobili ne ostavljaju previše mogućnosti vozaču kamiona za odvoz smeća pa blokira saobraćaj, dok kolege užurbano prebacuju otpad iz kontejnera. Nervozni vozači nemaju razumijevanja i iritantno trube...

- Nije ovo ništa, znaju nam psovati majku smetljarsku, pa i fizički krenuti na nas – žale se radnici.

Na moje insistiranje, dopuštaju mi da se popnem na kamion kako to rade pravi komunalci. I nije nimalo zabavno iako tako izgleda. Noge su na malom komadu željeza, rukama se moram čvrsto čuvati za dršku, a sve je začinjeno „sočnim“ mirisima. Strašno...

Nastavljamo vožnju prema drugim kontejnerima u ovom naselju. Već sam se „uhodao“ pa sam se odvažio da, nakon metle, malo dograbim i kontejner. Bez problema, uz pomoć mog kolege na jedan dan, namjestio sam ga na nosače. Dobro je, kažem u sebi, pa hidraulika uradi svoje... Moram držati samo oprugu, ali sam je naglo povukao i kontejner je završio u kamionu!

Razdužili uniformu

Neugodno mi, ali šta ću, prvi put je prvi put. Radnici mi se smiju, zaslužio sam, ali daju mi i drugu šansu. Ovog puta sve je bilo uredno. Bravo za novinara. Već smo na sedmom zaustavljanju. Dok mi znoj lije niz lice, pitam se kako je ovo raditi svaki dan, pa brže-bolje skinem i razdužim uniformu i zahvalim našim domaćinima.

Zato, dragi sugrađani, imajte više poštovanja i razumijevanja za ove vrijedne ljude. Zaslužili su, vjerujte!

Staklo, stari namještaj, srndaći, ovce...

Tokom našeg boravka s komunalcima uvjerili smo se da građani bacaju sve i svašta – od stakla do starog namještaja. Neodgovorni pojedinci i pored pet ili šest kontejnera bacaju smeće na cestu. Valjda im teško kesu ubaciti u kontejner.

- U kontejneru svega ima, ali najmanje smeća. Jedne smo prilike dva srndaća pronašli u kontejneru. U Hadžićima smo našli tri ovce - žale nam se komunalci.

Posao komunalaca je izuzetno težak - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.