POLITIKA Borbena gotovost Srbije je ojačana

Die Welt: Rusija želi vojnu bazu u Republici Srpskoj

01.08.2019 09:19

Milorad Dodik i Vladimir Putin

Foto: Agencije

NATO računa, prije svega, na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku, a Rusija se koncentrira na Srbiju i Republiku Srpsku. Rusija želi vojnu bazu u RS, a opcija razmjene teritorija, koja bi dovela do podjele BiH, i dalje postoji, piše njemački "Die Welt".

- Borbena gotovost Srbije je ojačana – tako je predsjednik Aleksadar Vučić opisao isporuku po trideset oklopnih vozila BRDM-2 i moderniziranih tenkova T-72 iz Rusije. 

- Vijest vraća u fokus težnje Srbije da modernizira svoju vojsku i, osim toga, izgradi vlastitu funkcionalnu industriju oružja - piše o tome njemački list "Die Welt", prenosi "Deutsche Welle".

- To je potencijalno eksplozivno, jer se Srbija oslanja na Rusiju, zemlju koja je u Ukrajini pokazala riješenost da oružanim nasiljem proširi svoju zonu utjecaja - piše u tom tekstu Boris Kalnoki, dopisnik "Die Welta" iz Budimpešte.

On podsjeća da je Srbija „pod tadašnjim diktatorom Slobodanom Miloševićem vodila ratove protiv Hrvatske i Kosova, a u bosanskom ratu pomagala tamošnjim Srbima".

- Kad se to zna, posebno prijeteće zvuči najava Vlade Srbije da će, u slučaju nužde, napasti Kosovo ako ta zemlja stvori vlastitu armiju - piše "Die Welt".

Autor navodi da je parlament u Prištini u decembru donio odluku o formiranju vojske „između ostalog i zato što se Srbija naoružava".

NATO jača, Rusija parira

- To je dio općeg naoružavanja u istočnoj i centralnoj Evropi. Posebno nove članice Evropske unije, od Poljske, preko Mađarske do Bugarske, ubrzano moderniziraju svoje beznadežno zastarjele arsenale iz sovjetskih vremena - piše Kalnoki i posebno ističe primjer Poljske. 

Varšava je podigla vojni budžet na dvanaest milijardi dolara godišnje, čime je jedna od rijetkih članica NATO-a koja izdvaja zacrtanih dva posto BDP-a za odbranu. 

- Varšava čak želi da do 2030. premaši ovu vrijednost i izdvoji 2,5 posto BDP-a za naoružanje, posebno za supermoderne i superskupe američke avione F-35 sa stelt tehnologijom - dodaje se u tekstu.

Drastično su povećani budžeti Mađarske i Rumunije, a „Hrvatska bi što prije da kupi američke avione F-16 kako bi zamijenila zastarjele MiG-ove 21".

- S obzirom na to da to predstavlja jačanje NATO-a u regionu, nije iznenađujuće što Rusija parira. Dok NATO u bivšoj Jugoslaviji računa, prije svega, na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku, dotle se Rusija koncentrira na Srbiju i Republiku Srpsku, srpski entitet u BiH. Sjedinjene Američke Države na Kosovu imaju jednu od svojih najvećih vojnih baza – Kamp Bondstil. Rusija želi da u RS napravi svoju vojnu bazu - piše u članku koji je objavio "Die Welt".

- Kako su Srbi ekonomski slabiji od članica EU iz regiona, Moskva im poklanja oružje: Srbija, osim spomenutih tenkova, dobiva šest borbenih aviona tipa MiG 29, Bjelorusija je dala još osam. Posljednja isporuka bila je u februaru ove godine. Srbija će, kad modernizacija aviona bude gotova, imati najjače zračne snage u regionu.

Dodaje se da „pokloni", ipak, koštaju i da, prema pisanju beogradskih medija, modernizacija aviona košta skoro 185 miliona dolara.

Komentari

NA VRH