SARAJEVO Osigurana sredstva od Evropske unije

Potpisan ugovor o grantu za gradnju dionice na Koridoru 5C

Fena

Sa današnjeg potpisivanja ugovora

Foto: FENA


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ijan Braun (Ian Brown) potpisali su danas u Sarajevu ugovor o grantu koji je osigurala Evropska unija za gradnju dionice Banja Luka - Doboj na Koridoru 5C.

U ime donatora, ceremoniji potpisivanja prisustvovao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH, ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark).

Ministar Bevanda izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora o grantu između BiH i EBRD-a u vrijednosti od 12,9 miliona eura, čime će se nastaviti gradnja cestovne infrastrukture na Koridoru 5C.

Napomenuo je da je Evropska unija odobrila ovaj grant kroz investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), a grantom će upravljati EBRD, koji će pomoći Javnom poduzeću „Autoputevi Republike Srpske“ da nastavi gradnju dvije petlje na autocesti u Johovcu i Rudanki.

Radit će se i na dionici autoceste između ove dvije petlje u dužini od šest kilometara, kao i gradnja prilaznog puta sa dvije trake, a dijelom i prijelaz preko rijeke Bosne.

Bevanda je podsjetio da je ovo dio paketa te da je 2017. godine s EBRD-om potpisan ugovor o zajmu od 70 miliona eura za ove dionice autoceste.

- Ovakvi ugovori, koje prate i krediti evropskih banaka, prije svega EBRD-a, znače mnogo u pokretanju domaćih poduzeća, novih radnih mjesta i, na koncu, naše približavanje Evropi u komunikacijskom smislu - kazao je Bevanda.

Istaknuo je da ćemo kao konačan rezultat imati nove autoceste, mostove i brži kontakt s ostatkom svijeta, „a sve to mora dovesti do ekonomskog rasta“.

Direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ijan Braun izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ovog sporazuma, koji, kako je naveo, ilustrira zadovoljavajući napredak koji se ostvaruje u gradnji Koridora 5C.

Prema njegovim riječima, uspostavljanje boljih veza unutar zemlje i njenog povezivanja s Evropom služit će boljoj integraciji, i to ne samo u ekonomskom smislu.

Kazao je da uskoro odlazi iz BiH te da mu je, nakon pet godina provedenih u BiH, zaista stalo do velikih infrastrukturnih projekata i ulaganja koja ova zemlja treba, a "Koridor 5C je najvažniji infrastrukturni projekt u zemlji“.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH, ambasador Lars-Gunar Vigemark pojasnio je zašto on u ime EU ili EU nisu oni koji danas stavljaju potpis na ovaj sporazum o bespovratnim sredstvima, kazavši da je razlog taj što je EU ova bespovratna sredstva, u iznosu od 12,9 miliona eura, povjerila EBRD-u za njihovo upravljanje.

Napomenuo je da je ukupni iznos bespovratnih sredstava koje je osigurala Evropska unija, 15 miliona eura zato što se, pored ovih 12,9 miliona eura, osigurava još jedan dio za tehničku pomoć, a koji predstavlja novac poreznih obveznika EU.

Ambasador Vigemark kazao je da je cijeli ovaj iznos bespovratnih sredstava od 15 miliona eura ili skoro 30 miliona maraka  osnov koji je Bosni i Hercegovini omogućio uzimanje kredita od EBRD-a u iznosu od 70 miliona eura.

- To je ta finansijska konstrukcija. Smatrao sam neophodnim da to pojasnim radi boljeg razumijevanja medija i građana, jer se vrlo često "razbacujemo različitim brojkama - napomenuo je ambasador Vigemark.

Kazao je da je riječ o zajedničkom poduhvatu koji se provodi između EU, EBRD-a i domaćih vlasti u BiH.

NA VRH

Podijeli članak na