REAKCIJE

Savez sindikata policijskih organa BiH poziva na usvajanje budžeta i traži veće plaće

Ne žele doći u situaciju u kojoj su policijske institucije bile zbog neusvajanja odluke o privremenom finansiranju za treći kvartal

Loše plaće uposlenika policjskih agencija u BiH. Avaz

E. Ma. / Avaz.ba

1.8.2019

Savez sindikata policijskih organa u BiH, nakon što je na sjednici Predsjedništva BiH usvojen budžet, pozvao je rukovodstvo i poslanike u oba doma Parlamentarne skupštine BiH da u što kraćem roku usvoje Zakon o budžetu kako ne bi došli u situaciju u kojoj su policijske institucije bile zbog neusvajanja odluke o privremenom finansiranju za treći kvartal.

Topli obrok

- Navedenim budžetom je, između ostalog, na osnovu Odluke Vijeća ministara BiH, planirano povećanje iznosa toplog obroka sa 6 na 8 KM za uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine, što nije moguće primijeniti dok se Zakon o budžetu ne usvoji. Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini ovom prilikom želi istaknuti da su uposleni u policijskim agencijama na nivou Bosne i Hercegovine, u sve tri kategorije, najlošije plaćeni u odnosu na uposlene na drugim nivoima vlasti, entitetskim, kantonalnim, pa čak i općinskim nivoima, što predstavlja veliki problem prilikom zapošljavanja i odabira kadrova za pozicije koje su upražnjene što zbog odlaska u penziju, što zbog prekida radnog odnosa i odlaska na bolje plaćeno radno mjesto, te da problem oko neusvajanja budžeta i psihološki efekt u vezi s tim, odnosno izazivanje finansijske nesigurnosti kod uposlenih, predstavlja dodatni problem - navodi se u saopćenju Saveza sindikata.

Ističu i da su predstavnici vlasti na državnom nivou plaćeni za svoj “rad” mnogo više od svojih kolega na nižim nivoima vlasti te za uposlene u policijskim organima Bosne i Hercegovine traže plaće u istom iznosu kao što su plaćene iste kategorije u nižim organima vlasti.

- S tim u vezi, radi pojašnjenja, želimo iznijeti podatak da uposlenici (uposleni sa srednjom stručnom spremom) u policijskim agencijama na nivou Bosne i Hercegovine imaju mjesečna primanja u iznosu od 665 KM, a većina ih pruža podršku policijskim službenicima u obavljanju policijskih zadataka i van radnog vremena i u dane vikenda. Napominjemo da uposlenici s navedenom plaćom rade, između ostalog, na poslovima koji podrazumijevaju prethodno provođenje temeljnih sigurnosnih provjera za pristup tajnim podacima.

Dalje ističemo da državni službenici (uposleni s visokom stručnom spremom) rade za plaću u iznosu od 997 KM do 1.296 KM u zavisnosti od pozicije i radnog mjesta, zbog čega je veoma teško zaposliti i u radnom odnosu zadržati stručnjake iz IT sektora i analitičare koji su direktno vezani za operativne poslove koje obavljaju policijski organi i koji su neophodni za rad policijskih agencija. Kad je u pitanju plaća policijskih službenika, manja je u odnosu na policijske službenike Federalne uprave policije te većine kantonalnih MUP-ova u prosjeku za 100 do 600 KM u zavisnosti od čina - poručili su iz Saveza sindikata.

Dodaju da policijski službenik s činom policajac u Graničnoj policiji, SIPA-i i Direkciji za koordinaciju policijskih organa radi za mjesečnu plaću u iznosu od 897 KM, dok policijski službenik u činu mlađi inspektor ima mjesečna primanja u iznosu od 1.340 KM.

Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, navodi se da su plaće u periodu od 2010. do 2018. godine porasle za 9,2 posto, dok su uposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine smanjene 2012. godine za 11,7 posto i od tada se ne mijenjaju. Ako uzmemo u obzir smanjenje naknade za topli obrok, regres te novi način obračuna troškova prijevoza na posao i sa posla, koji nije donesen u skladu sa Zakonom, ukupna primanja su smanjena za 17 do 25 posto.

- U isto vrijeme, cijena potrošačke korpe narasla je sa 1.570 KM na 1.850 KM ili za 15 posto tako da je ukupna negativna razlika od 32 do 40 posto. Istovremeno, posmatrajući period od 2012. do 2018. godine, prosječna plaća uposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine porasla je za 7,5 posto, dok je u Republici Srpskoj prosječna plaća porasla za 3,5 posto, a policijskim službenicima MUP-a RS povećana je za više od 20 posto. 


Visoke plaće

- Savez sindikata ističe da je osnovica u iznosu od 475,69 KM utvrđena 2012. godine nakon što je potpisan protokol koji je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine postiglo s tada jedinim reprezentativnim sindikatom, Samostalnim sindikatom državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, sudskom vlasti i javnim ustanovama Bosne i Hercegovine, kada su se potpisnici protokola, u skladu sa članom 3. i 4 istog, složili da će se usvojena visina osnovice za obračun plaće u spomenutom iznosu, korigirati za 2014. godinu maksimalno do postotka godišnje stope inflacije u Bosni i Hercegovini za 2012. godinu. No, te odredbe nikad nisu provedene niti je od 2012. povećana plaća uposlenima u policijskim organima BiH - navode iz Saveza sindikata policijskih organa BiH.

Dodaju da je Savez sindikata policijskih organa u BiH još jedanput pozvao zastupnike u Parlamentarnoj skupštini, koji primaju izuzetno visoke plaće, da usvoje budžet za 2019. godinu i otklone barem finansijsku nesigurnost uposlenih te traži od ostalih relevantnih predstavnika vlasti da kroz planiranje budžeta za 2020. godinu imaju u vidu navedene podatke te na osnovu toga osnovicu za obračun plaće uposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine za 2020. godinu korigiraju za kumulativni zbir inflacije za period 2012.-2017. godina, kako bi se spriječio daljnji odliv kadrova iz policijskih agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.