PROCJENE

Šarović: Ovaj sastav Vijeća ministara potrajat će do lokalnih izbora 2020.

Na pitanje na koji način SDS planira da se uključi u formiranje vlasti na bh. nivou, Šarović je napomenuo da je SDS u Predstavničkom domu osvojio tri mandata, ali je taj jedan, koji je odraz volje SDS-ovih birača, trenutno „otet“

Šarović: Fokusirani na lokalne izbore. Arhiva

Avaz.ba

1.8.2019

- Srpska demokratska stranka preteča je Republike Srpske i, kao takva, duboko je ukorijenjena u svijesti naših građana. Dignitet, postojanost i jedinstvo zavise od nas, članova stranke, od mene, rukovodstva, i to moramo uvijek da čuvamo i njegujemo – istaknuo je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović u intervjuu za "Glas Srpske".

- U našem sadašnjem fokusu su samo lokalni izbori naredne godine i uskoro počinjemo opsežne pripreme i definiranje ciljeva za izborno odmjeravanje u jesen 2020. godine. Možete očekivati mnogo iznenađenja – kazao je predsjednik SDS-a.

Na pitanje na koji način SDS planira da se uključi u formiranje vlasti na bh. nivou, Šarović je napomenuo da je SDS u Predstavničkom domu osvojio tri mandata, ali je taj jedan, koji je odraz volje SDS-ovih birača, trenutno „otet“.

- Moje procjene su da bi ovaj saziv Vijeća ministara mogao da traje i do sljedećih lokalnih izbora. Možete reći da pretjerujem, ali vrijeme će pokazati jesam li realan – istaknuo je Šarović.

Na pitanje da li ulazak SDS-a u Vijeće ministara znači da bi pristali da BiH ide u NATO, Šarović je kazao da stav Narodne skupštine RS poštuje, a i mimo stava ove uvažene institucije, pozicije SDS-a u odnosu na ovu vojnu alijansu su uvijek bile poznate i transparentne.

- Kao kadrove SDS-a, NATO je samo hapsio i progonio, dok je s njima, prije svega, SNSD u bliskoj prošlosti osvajao vlast, rušio legitimno izabrane narodne predstavnike i institucije. Sa NATO-om SDS nikad nije potpisivao bilo kakve pristupne dokumente, a kadrovi SNSD-a u tome imaju bogato iskustvo – zaključio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.