GODIŠNJICE

Poruke sa Igmana: Ko zaboravi rizikuje da mu se zlo ponovi

Piše: N. Č. - E. Ma.

2.8.2019

Na Velikom Polju na Igmanu danas je obilježena manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2019.".

S Igmana, gdje je bilo prisutno oko 20.000 ljudi, danas je poslana poruka da je zaborav vrlo opasan, jer onaj koji zaboravi rizikuje da mu se zlo ponovi.

Centralnom obilježavanju na Velikom Polju prisustvovali su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da se i danas protiv BiH vodi rat.

- Taj rat je danas tih, podmukao, bezobziran. Što je to tako više, što je on tiši, podmukliji, bezobzirniji, naša obaveza je da budemo što glasniji i da im kažemo: "Poslušajte dame i gospodo, ni u ovoj zemlji ni van ove zemlje niti se rodila, niti postoji, niti će se roditi generacija Bosanaca i Hercegovaca spremnih da puste da ova zemlja umre, bilo uz buku topova i tenkova, bilo mirno i bez glasa - kazao je Komšić.

Džaferović je rekao da se danas sjećamo herojske odbrane Sarajeva i cijele BiH 1993. godine. 

- Upravo na ovom mjestu agresor je pokušao da potpuno zatvori obruč oko Sarajeva i na taj način da potpuno guši Sarajevo i odvoji ga od ostatka BiH i ostatka svijeta. Hrabri branioci BiH su spriječili agresora, odbranili ulaz u Sarajevo, odbranili vrata Sarajeva i omogućili da funkcioniše do potpune deblokade - rekao je Džaferović.

Istakao je da ne bi bilo BiH da nije bilo najboljih sinova ove zemlje koji su dali svoje živote za njz.

- I danas, nažalost, u i oko BiH postoje retrogradne snage koje danas političkim sredstvima pokušavaju da realizuju one ciljeve koje nisu uspjeli realizovati ratnim sredstvima - kazao je Džaferović.

Poručio je da je važno da se mladima prenosi istina.

- Da se sjećamo svih ovih slavnih trenutaka odbrane BiH. Ovo se jednostavno nikada ne smije zaboraviti. Zaborav je vrlo opasan jer onaj koji zaboravi rizikuje da mu se zlo ponovi - kazao je Džaferović.

Ministar za boračka pitanja u KS Ismir Jusko kazao je da ovakve manifestacije ne dozvoljavaju zaborav, te da na ovakav način iskazujemo poštovanje prema svim onima, koji nisu sa nama.

- Ovi ljudi su došli ovdje danas da iskažu poštovanje prema šehidima, braniteljima, prema svima koji su živote dali da bi mi danas imali mir - poručio je Jusko.


Ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević, poručio je  da je trajna zadaća briga o porodicama šehida i poginulih boraca. 


S današnje manifestacije na Igmanu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.