HRONIKA BEŠČAŠĆA

Šta rade državni službenici: Seks, droga, neprimjereno ponašanje, nedolasci na posao...

Uposlenik jedne državne institucije zbog bludnih radnji nad uposlenicom druge institucije odgovarao je i krivično

Institucije BiH: Brojne prijave protiv službenika. Avaz

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

3.8.2019

Nedavno je javnost ostala zaprepaštena odlukom Agencije za državnu službu BiH da pokrene disciplinski postupak po prijavi Centralne izborne komisije BiH protiv Jakufa Subašića, šefa Sektora za informiranje, međunarodnu saradnju, protokol i obuku u CIK-u, zbog optužbi da je poslao anonimno pismu mužu jedne kolegice „o tome da su ona i Branko Petrić, predsjednik CIK-a, u ljubavnoj vezi“.  

Slovne greške

U vremenu kada ova zemlja vapi za pojačanim angažmanom svih njenih institucija i iznalaženjem rješenja za brojne probleme, nažalost, ovakvi slučajevi da se zaposleni „na državnim jaslama“ bave svim drugim osim svojim poslom nije rijetkost.

Uvjerili smo se u to u razgovoru s Nevenom Akšamijom, direktorom Agencije za državnu službu BiH, koji pojašnjava da ta agencija kao centralni disciplinski organ za sve državne institucije, izuzev Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), ima obavezu, na njihov zahtjev, pokrenuti postupak.

No, i on je saglasan da se većina postupaka pokreće bez opravdanog razloga i naročito u posljednje vrijeme okonča oslobađajućim odlukama. Tako, naprimjer, ima prijava rukovodećih državnih službenika protiv svojih uposlenika da nisu ispravno vršili unos nekih podataka u određene tabele, ili sekretar nekog ministarstva prijavi službenika zbog slovnih grešaka u nekom dopisu.

Od otprilike desetak disciplinskih postupaka godišnje Agencija ih u 70 posto okonča oslobađajućim odlukama, a ti postupci koštaju, bilo da su prijave opravdane ili ne.

- Ako se uzmu u obzir troškovi angažmana komisije i drugih resursa, po jednom postupku trošak je između 1.000 i 2.000 KM – pojašnjava Akšamija.

No, od u posljednje vrijeme gotovo bezazlenih prijava za pokretanje disciplinskih postupaka, u ranijem periodu bilo je mnogo više onih koji su bili opravdani. Svega je bilo u državnim institucija, od droge, preko seksualnog uznemiravanja, do tuča i neprimjerenog ponašanja.

-Imali smo tuču dvojice državnih službenika u jednom ministarstvu, a obojica su kažnjena smanjenjem plaće - kaže Akšamija.

Slučaj seksualnog uznemiravanja, osim disciplinske, povukao je i krivičnu odgovornost optuženog.

- Postupak je rezultirao krivičnom prijavom i krivičnim postupkom pred Sudom BiH. Potom je mijenjana nadležnost suda, jer čovjek koji je seksualno uznemiravao zaposlenicu nije bio njen pretpostavljeni. Oboje je radilo u istom prostoru, ali za različite institucije. Slučaj je prešao na općinski sud i okarakteriziran je kao bludne radnje. Optuženi je u disciplinskom postupku kažnjen degradacijom. Alternativa je bila prestanak radnog odnosa ili degradacija. Zbog nepostojanja radnog mjesta na koje bi se degradirao, on je proglašen prekobrojnim i određen mu je prisilni premještaj u drugu instituciju – ističe Akšamija.

Majka na liječenju

Kada je kod jednog državnog službenika pronađena droga, s obzirom na okolnosti, on je naišao i na razumijevanje pretpostavljenih.

- Sud ga je uvjetno kaznio, a disciplinska komisija mu je izrekla samo kaznu smanjenja plaće. Naime, svi njegovi pretpostavljeni su svjedočili o njemu kao o vrijednom i čestitom službeniku. Na kraju se ispostavilo da mu niko nije htio izreći težu kaznu jer on izdržava svoje dijete, a majka, odnosno službenikova supruga, je na liječenju. Ustanovljeno je da droga koju je nosio nije bila za njega – priča Akšamija.

Disciplinski postupci se pokreću i zbog toga na koji je način 9. januar evidentiran nekom zaposleniku koji je tog dana odsustvovao zbog posla. Disciplinska komisija će odlučiti je li onima koji su taj dan odsustvovali s posla taj dan bio „praznik ili dan godišnjeg“, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH odlučio da 9. januar nije praznik.

Akšamija: Agencija pokreće postupak na zahtjev institucije. Avaz

Inače, disciplinski postupci pokreću se i kada se protiv nekog službenika vodi krivični postupak. U takvim slučajevima, ukoliko službenik bude oslobođen krivične odgovornosti pred nadležnim sudom, disciplinski postupak protiv njega se obustavlja, a u protivnom, službenik dobiva otkaz.

Kovertu naslovio „Za sis...“ 

Disciplinski postupak ranije je bio pokrenut i protiv službenika koji je jednoj kolegici, koja inače ima izraženije grudi, uputio materijale, a na koverti u kojoj su bili napisao je „Za sis...“, te je naveo još njeno ime.

Tražena odgovornost jer je Hašim Tači nazvan predsjednikom Kosova

Pred komisijom je bila pokrenuta i odgovornost protiv jedne uposlenice Predsjedništva BiH, koju je jedan bivši član kolektivnog šefa države optužio da je odgovorna što je prilikom posjete Hašima Tačija, predsjednika Kosova, prije nekoliko godina našoj zemlji, Tačija u materijalima „nazvala predsjednikom Kosova“, što on i jeste. I u ovom slučaju je donesena oslobađajuća odluka.

Uzimao novac od taksi

Jedan državni službenik je prijavljen jer je uzimao novac od administrativnih taksi. Utvrđeno je da se radi o „sitnoj korupciji“, a on je prebačen na drugo radno mjesto.

Crna sveska  

Svojevremeno se pred disciplinskom komisijom našao jedan rukovodeći službenik iz jednog ministarstva koji je na svoju ruku uveo evidentiranje službenika pri dolasku na posao u „njegovu svesku„. Svi koji se ne bi upisali u tu svesku, uprkos tome što su se elektronski evidentirali da su na poslu, on im je pisao da nisu došli na posao. Zbog toga je jednom došlo i do kašnjenja u isplati plaća u tom ministarstvu, a taj službenik je kasnije kažnjen smanjenjem plaće, a danas je penzioner.

IMALI smo slučaj teškog sukoba interesa, kada je u jednoj instituciji radio čovjek na nepuno radno vrijeme, a istovremeno bio direktor firme koja je poslovala s institucijom u kojoj je on radio. Taj predmet je okončan prestankom radnog odnosa za tu osobu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.