MANIFESTACIJE

Svi ste pozvani sutra u Cazin na porciju krajiške "trahane" za Ginisa

Šerpa, koja je za ovu priliku posuđena iz Tuzle, ima zapreminu od 4.000 litara i u njoj je moguće skuhati 8.000 porcija ovog jela

Krajiškinje ručno rastiru "trahanu". Grad Cazin

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

3.8.2019

Svugdje u Bosni se sprema i jede tarhana, samo se u Krajini ovo jelo zove "trahana" i ono je na krajiškoj sofri barem jednom sedmično. Vrijedne Krajiškinje od davnina nekako između prvih košnji trave i okopavanja usjeva rastiru "trahanu" na bijelim čaršafima prostrtim po avlijama ili livadama iznad kuća. Uslijede onda dani sušenja, a mahom djeca čuvaju "trahanu" dok se suši na otvorenom, od ptica ili nekih drugih životinja. Ovaj običaj i način pravljena domaće "trahane" zadržao se i do današnjih dana, kad se u svakoj prodavnici može kupiti tarhana, ali ona niti miriše niti ima okus kao ona domaća.  

Zato nije iznenađenje što će Krajišnici baš s domaćom "trahanom", koju su samo za ovu priliku rastirale i sušile vrijedne domaćice iz Kulturno-umjetničkog društva „Stijena“, pokušati ući u Ginisovu knjigu rekorda u okviru obilježavanja Dana grada Cazina i u saradnji s Udruženjem kuhara Bosne i Hercegovine.

"Trahanu" će, uz vrhunskog kuhara i predsjednika Udruženja kuhara BiH Nermina Hadžića, spremati i krajiški majstori kuhinje Suad Puškar Toro i Suljo Čaušević.

Šerpa, koja je za ovu priliku posuđena iz Tuzle, ima zapreminu od 4.000 litara i u njoj je moguće skuhati 8.000 porcija "trahane", a spremat će je na lokaciji stara Žitarnica u gornjoj čaršiji i trebala bi biti spremna za posluživanje od 14 sati.

Šerpa zapremine od 4.000 litara pozajmljena iz Tuzle. Grad Cazin

Organizatori kažu da su na "trahanu" pozvani svi, od učesnika maratona do svih građana i gostiju. Na ovom kulinarskom događaju učestvuje i poznati bh. kuhar Hamid Kujraković sa svojim projektom „Svijet palačinaka“.

Palačinci će za ovu priliku imati promotivnu cijenu samo zbog toga što su sva sredstva i prilozi koji se prikupe, namijenjeni za opremanje kuharskog kabineta u Ugostiteljskoj školi u Cazinu, čiji će učenici, također, učestvovati u ovim događajima. 

Na istom mjestu bit će i proglašenje najuspješnijih učesnika Drugog cazinskog maratona, uz nastup Kulturno-umjetničkog društva „Hasan Mujezinović“.

Cazin nije prvi bh. grad koji će s nekim od jela pokušati ući u Ginisovu knjigu rekorda. Nedavno su Tuzlaci napravili burek za Ginisa, a Travničani porciju ćevapa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.