AKTUELNO Nema novog Vijeća ministara BiH bez prihvatanja Godišnjeg nacionalnog programa

Izetbegović: Evropski put trenutno najvažnija stvar, dok NATO put može čekati

BiH se ne može vraćati unazad, donesene su odluke, strategije i zakoni

N. Če. / Avaz.ba
04.08.2019 07:29

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović

Foto: Arhiv

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da je evropski put trenutno najvažnija stvar, dok NATO put može čekati.

- Nema članstva BiH u NATO dok za to ne sazri odluka i u Republici Srpskoj - kazao je Izetbegović za BNTV.

On je naveo da se BiH ne može vraćati unazad, jer su donesene odluke, strategije i zakoni, zbog čega se mora poštivati Ustav i vladavina zakona u BiH.

- Dodik predlaže da se vratimo nazad, da idemo urikverc, unazad, iz MAP-a koji je aktiviran prije devet ili deset godina, da se vratimo u poziciju Partnerstva za mir sa NATO-om. Mi smo prošli tu fazu, to je iza nas. Ne možemo se vraćati nazad. Možemo da se krećemo naprijed, samo je pitanje kojom brzinom i šta je sadržaj tih godišnjih programa i planova koje ćemo slati. On može biti veoma reduciran, ne posebno ambiciozan. Između ostalog, dužni smo s vremenom doći do toga da izdvajamo dva posto BDP-a za Oružane snage. Mi to u ovom času sigurno ne možemo uvesti. Dakle, kada ćemo doći do tih procenata, do intenzivne saradnje s NATO-om, kada ćemo doći do momenta kada ćemo odlučivati da li ćemo u NATO. To može biti za tri, pet, petnaest godina. To zavisi od nas, ali ne možemo se vraćati unazad. Moramo raditi u okviru koji je zakonski, a intenzitet može biti umanjen - istaknuo je Izetbegović.

On je napomenuo da je potrebno napraviti kompromis na osnovu onoga što je već dogovoreno sa političarima iz RS.

- Oni koji su digli ruke za Zakon o odbrani, za strategije koje govore o kretanju BiH ka članstvu u NATO savez. Među njima, naravno prvi Milorad Dodik, pa Radmanović, koji je rekao da treba sve učiniti da se što prije krećemo u tom smjeru. Dakle, digli su ruke za to, doneseni su zakoni, donesene strategije, odluke. Mi njih moramo poštovati, samo je pitanje intenziteta, brzine kretanje. I nema članstva ako nema volje za to članstvo, ali se zakoni moraju poštovati - podsjetio je predsjednik SDA.

On je potvrdio da neće biti novog Vijeća ministara BiH bez prihvatanja Godišnjeg nacionalnog programa.

- Što se mene tiče, Vijeće ministara može biti imenovano već ove sedmice ako pronađemo valjan kompromis koji će poštovati Ustav i vladavinu zakona. Jer, ako bismo odustali, dozvolili da entitet diktira, komanduje državi, tada bi se porušila brana, otvorila bi se Pandorina kutija i ko zna šta bi bilo sljedeće. Jednostavno, bilo bi bezakonje. Moglo bi se svaki put sa švedskog stola kazati, pa mi sad ovo nećemo, sad hoćemo, pa usvojili smo to, pa dogovorili smo se, ali mi to nećemo. I onda bismo se tako vratili unazad, da nešto nećemo, ne prihvatamo, odustajemo do Dejtonskog mirovnog sporazuma - kazao je predsjednik SDA.

Komentari

NA VRH