ODLIČNA SEZONA

Sarajevo obara rekord: Turisti hrle u glavni grad

Avgust je tek počeo, očekuje se novi val turista. Avaz

Piše: S.K.

4.8.2019

Smještajni kapaciteti u Sarajevu neće moći prihvatiti sve turiste, koji su već najavili dolazak u narednim danima u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Turistički radnici zadovoljno trljaju ruke, bh. prijestonica postaje pravi turistički centar, a rekordi će, procjenjuju, biti oboreni upravo u ovom mjesecu.

Sarajevo je u avgustu prošle godine posjetilo više od 75.000 turista, govore statistike, a taj broj će uoči Sarajevo Film Festivala biti i premašen. 

Već tradicionalno, najpoznatiji filmski festival u ovom dijelu Evrope okuplja veliki broj gostiju, koji su privučeni ne samo filmovima nego i velikim zvijezdama, dobrom hranom te neprekidnim zabavama tokom SFF-a.


Godišnje 50.000 Kineza posjeti BiH. Avaz

Gosti koje najčešće srećemo na glavnim gradskim ulicama su iz Kine. Nakon što je ukinut vizni režim, vrata naše zemlje otvorena su velikom broju kineskih turista. Podaci govore da ih u BiH dođe skoro 50.000. Većina obilazak Bosne i Hercegovine počinje upravo iz Sarajeva. No, tu su i turisti iz Italije, Španije, Njemačke, Velike Britanije.

Na Baščaršiji, trgovci, zanatlije i ugostitelji ne mogu sakriti zadovoljstvo. Pred ćevabdžinicama, aščinicama, buregdžinicama su redovi. Po starom čaršijskom običaju, ne otkrivaju se cifre. No, jedan od poznatih ugostitelja kaže:

- Kad bi ovako bilo makar nekoliko mjeseci godišnje, sve bi bilo drugačije.

Zadovoljni su i vlasnici privatnih hostela i iznajmljivači apartmana i soba. No, turistički radnici kažu da, nažalost, nedostaje kapaciteta te da u narednom periodu treba povećati i broj kreveta te pratećih sadržaja.

U ovom momentu, tvrde, popunjeno je 90 posto kapaciteta, najviše u Starom Gradu i Centru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.