REAKCIJE

Vakufska direkcija IZ u BiH: Mi smo vlasnici Sultan Selimove džamije i to pravo nam niko ne može oduzeti

Nije bila namjera Islamske zajednice da narušava dobre međureligijske odnose, naročito ne u jednoj sredini kakva je Jajce, nego su to učinili drugi svojim nepromišljenim i agresivnim izjavama i postupcima, navedeno je u saopćenju

IZ u BiH pozvala na poštivanje činjenica i argumenata. Avaz

S.K.

4.8.2019

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH saopćila je da je Medžlis IZ Jajce jedini i isključivi vlasnik Sultan Sulejmanove džamije, poznate kao i Fethija džamija.

To se, navedeno je u saopćenju, jasno vidi iz gruntovnih podataka i evidencije.

- Zato je svako dužan da se suzdrži od povrede ovog neotuđivog prava, pa i Biskupska konferencija BiH – navedeno je u saopćenju povodom reakcije Biskupske konferencije, koju je potpisao nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Vakufska direkcija IZ u BiH podsjeća da Fethijom džamijom, koja je proglašena i nacionalnim spomenikom, bespravno upravlja Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, a koja neopravdano i neosnovano odbija njegovu predaju u posjed Islamskoj zajednici i time grubo krši njena osnovna ustavna, zakonska i vjerska prava.

Pravo na imovinu zagarantirano je Ustavom BiH

- Postavljamo pitanje Agenciji na osnovu kojeg pravnog akta upravlja ovom imovinom. Upravljanje imovinom može biti samo legitimisano od strane vlasnika. Kao što smo naveli i pokazali, Islamska zajednica je vlasnik i nije dala nikakav pravni osnov Agenciji da može upravljati Sultan Sulejmanovom džamijom u Jajcu – navedeno je.

U saopćenju je istaknuto da je pravo na imovinu zagarantirano Ustavom BiH te i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja se direktno i prioritetno primjenjuje u našem pravnom poretku.

- Pravo na imovinu je, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, prihvaćeno od svih civiliziranih država i naroda pa je svako njegovo kršenje neprihvatljivo i nedopustivo, od koga god dolazilo – navodi Vakufska direkcija IZ u BiH te podsjeća i na Ustav IZ u kojem se ističe da su „vakufska dobra po svojoj naravi neotuđiva i imaju kategoriju trajnih dobara“.

Sultan Sulejmanova džamija je vakuf, odnosno trajno dobro, koje je u skladu s normativnim aktima Islamske zajednice u BiH, prije svega Ustava IZ u BiH, neotuđivo i stavljeno van prometa, podsjeća Vakufska direkcija. Navedeno je i kako je jedan od osnovnih zadataka Vakufske direkcije povrat okupiranih, uzurpiranih i na bilo koji drugi način oduzetih vakufa.

- Sultan Sulejmanova džamija je vakuf i Vakufska direkcija, kao ustanova Islamske zajednice koja upravlja vakufskom imovinom, aktivno će se uključiti u sudski postupak (Broj predmeta: 128 0 P 028330 19 P, od 09.07.2019. godine) i, zajedno sa Medžlisom IZ Jajce raditi na zaštiti ovog vakufa – saopćeno je.

U saopćenju se ističe i da je, prema pozitivnom zakonodavstvu BiH, prije svega prema članu 17. Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH, vlasništvo stvarno pravo, koje vlasniku daje ovlaštenje da slobodno i po svojoj volji stvar posjeduje, koristi i da njome raspolaže, a svakoga od toga prava da isključi u granicama određenim zakonom.

- Svako je dužan da se suzdržava od povrede prava vlasništva druge osobe. Agencija, pa i svi drugi su dužni da se suzdržavaju od radnji kojima povređuju naše pravo vlasništva. Agencija je povrijedila naše pravo na slobodno upravljanje i posjedovanje imovine te time krši zakonske propise BiH – navodi se u saopćenju.

Zato Vakufska direkcija IZ u BiH poziva Biskupsku konferenciju BiH i Agenciju za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca da u konkretnom slučaju poštuju ustavna, zakonska i vjerska prava Islamske zajednice i da svojim radnjama i medijskim natpisima prestanu vršiti pritisak na rad suda.

- Svjesni smo da je ova džamija nacionalni spomenik i tu činjenicu ćemo uvijek uvažavati i poštovati, ali to nije prepreka da se brinemo o svojoj imovini, što je naše pravo, ali i obaveza – navedeno je u saopćenju te se dodaje da su posljednji medijski natpisi i reakcije, prema svemu sudeći, nastojanje da se, u nedostatku pravnih i činjeničnih argumenata, izvrši pritisak na sud i javno mnijenje, a što se ne smije i ne može prihvatiti kao dozvoljeno pravno sredstvo.

Nemamo namjeru dizati tenzije

Islamska zajednica u BiH, istaknuto je, nema namjeru dizati tenzije (kao što to čine neki drugi) nego se stalno i permanentno zalaže za mirna rješenja i suživot baziran na uzajamnom poštovanju.

U tom smislu, Islamska zajednica je prije nekoliko godina prihvatila prijedlog da se objekt Sultan Sulejmanove džamije renovira i pretvori u multimedijalni centar koji bi pokazao svu historijsku slojevitost i značaj ove građevine, ali to druge strane nisu prihvatile i bez ikakve potrebe nastavljaju da se koriste emocijama i subjektivnim tvrdnjama, a ne pravnim i činjeničnim argumentima.

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je bila prinuđena zatražiti predaju u posjed džamije Fethije nakon niza poteza i izjava političkih i crkvenih predstavnika u Jajcu, ali i na višim nivoima političke i crkvene vlasti koji su krenuli u pravcu preotimanja ovog značajnog objekta bosanske historije i njegovog svođenja samo na jedan period njegovog postojanja. Nije bila namjera Islamske zajednice da narušava dobre međureligijske odnose, naročito ne u jednoj sredini kakva je Jajce, nego su to učinili drugi svojim nepromišljenim i agresivnim izjavama i postupcima. Na kraju, nijedan objekt nije vrijedan narušenih međuljudskih odnosa i zato je najbolji izlaz iz čitave situacije da se slučaj prepusti nepristranoj sudskoj proceduri uz poštivanje važećih zakona i propisa kako bi se emocije smirile i pravda zadovoljila - stoji u saopćenju upućenom iz Vakufske direkcije IZ u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.