BIJELJINA

Prevoznici i špediteri iz RS danas u 12 sati blokiraju granični prijelaz Rača

Uprava će u narednim danima organizirati sastanak

Granični prijelaz Rača. Arhiv

Avaz.ba / Glas Srpske

5.8.2019

Prevoznici i špediteri iz Republike Srpske najavili su za danas u 12 sati obustavu rada i blokadu Graničnog prijelaza Rača

Na ovaj korak su se odlučili zbog, kako ističu, namjere Uprave za indirektno oporezivanje BiH da ugasi carinski terminal na toj lokaciji.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, Nikola Grbić, ne spori da je terminal na Rači neuslovan, ali tvrdi kako je namjerno doveden u takvo stanje, optužujući za to Upravu za indirektno oporezivanje.

- UIO navodno traži novi terminal jer je ovaj na Rači neuslovan, međutim radi se o namještanju posla privatnoj firmi iz Brčkog, koja je preuredila parking veličine košarkaškog igrališta na koji može stati 20 kamiona. Prije 14 godina u taj carinski terminal, čiji je kapacitet 200 kamiona, uloženo je deset miliona eura, a danas, u 21. vijeku tu nema pitke vode, ni mokrih čvorova - kazao je Grbić i istakao da su prijevoznici poslali dopis svim nadležnim institucijama, tražeći hitan sastanak sa čelnicima UIO. 

Grbić kaže da će nastaviti sa blokadom prelaza sve dok se ne odustane od namjere gašenja terminala na Rači.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević kaže da nema potrebe za blokadama te da će Uprava u narednim danima organizirati sastanak sa špediterima i prijevoznicima kako bi saslušali njihove prijedloge i mišljenja.

- Više puta smo se obraćali špediterima, prevoznicima, privrednicima i gradskoj vlasti u Bijeljini naglašavajući problem nefunkcionalnosti terminala na Rači koja posebno dolazi do izražaja prilikom obavljanja carinskih procedura. Položaj terminala i Carinske ispostave Bijeljina je nepravilan u odnosu na granični prijelaz Rača - kazao je Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.