PROTESTI

Kamiondžije u podne blokiraju granični prijelaz Rača

Dopisi nisu urodili plodom. Avaz

Piše: Lj.Lj.

5.8.2019

Prijevoznici i špediteri s područja RS najavili su da će danas u podne obustaviti rad i blokirati granični prijelaz Rača zbog namjere Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da ugasi carinski terminal na Rači.

Predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić izjavio je da će jednosatna blokada graničnog prijelaza Rača biti organizirana upravo dok će UIOBiH razmatrati ponude pristigle na javni oglas za novi carinski terminal koji bi bio korišten za potrebe Carinske ispostave Bijeljina.

- Obaviješteni smo da UIOBiH traži novi terminal, jer je postojeći na Rači neuslovan. Ipak, smatramo da se radi o namještanju posla privatnoj firmi iz Brčkog koja je već pripremila parking za prihvatanje dvadesetak kamiona - izjavio je Grbić.

On je podsjetio da je prije četrnaest godina u carinski terminal, kapaciteta 200 kamiona, investirano desetak miliona eura, a danas na tom terminalu nema vode za piće niti mokrih čvorova.

Prijevoznici su poslali dopis svim nadležnim institucijama, tražeći hitan sastanak s odgovornima u UIOBiH. Grbić kaže da će prijevoznici ustrajavati na blokadi graničnog prijelaza Rača dok se ne odustane od namjere gašenja terminala na Rači.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIOBiH Ratko Kovačević izjavio je da nema potrebe za blokadama te da će UIOBiH organizirati sastanak sa špediterima i prijevoznicima kako bi saslušali njihove primjedbe i mišljenja.

I semberski, odnosno bijeljinski privrednici, koji često koriste carinski terminal na Rači, više su puta reagirali u proteklim godinama, ukazujući na ruglo koje dočekuje sve putnike, bez obzira na to jesu li u pitanju državljani BiH ili stranci koji ulaze u državu na ovom graničnom prijelazu, ističući da je nepojmljivo u 21. stoljeću da jedan od najprometnijih carinskih terminala nema osnovne sanitarne uvjete koje propisuju domaći i evropski standardi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.