VELIKA PRILIKA

Univerzitetima i naučnim institucijama u BiH omogućiti saradnju sa CERN-om

CERN: Podrška istraživačkim projektima domaćim naučnicima. Agencije

Avaz.ba

5.8.2019

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora za zaključivanje sporazuma o međunarodnoj naučnoj i tehničkoj saradnji u oblasti fizike visokih energija između BiH i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

Na ovaj način omogućit će se univerzitetima i drugim naučnim institucijama u Bosni i Hercegovini direktno potpisivanje protokola i programa saradnje sa CERN-om u oblasti fizike visokih energija. Praktično se omogućava pružanje podrške istraživačkim projektima CERN-a za koje naučni instituti i univerziteti iz BiH imaju posebnu stručnost, uključujući područje eksperimentalne i teorijske fizike, ubrzanja te detektora. Naučnici, inžinjeri i studenti iz Bosne i Hercegovine koji ispunjavaju kriterije za prijavu mogu se prijaviti za pohađanje različitih škola CERN-a te ljetni studentski program.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar civilnih poslova, zaključilo je Vijeće ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.