TUZLA Predsjednik SDA o formiranju vlasti u BiH

Izetbegović: SDA, SBB i DF dobili su resore vanjskih poslova, odbrane i sigurnosti te četiri zamjenička mjesta

Mandat OHR-a ne zavisi od nas, već od PIC-a

E. SKOKIĆ
05.08.2019 17:53

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, boravi u Tuzli, gdje Općinska organizacija te stranke obilježava 29. godišnjicu postojanja. Prije sastanka s predsjedništvom KO SDA TK i svečane akademije, Izetbegović je u razgovoru s novinarima prokomentirao sporazum o formiranju vlasti u BiH koji je postignut sa SNSD-om.

- Danas je napravljen dobar okvir. Dakle, dobar politički okvir koji je trasirao šta ćemo raditi naredne tri–četiri godine i tu je, faktički, sadržano sve što je potrebno ovoj zemlji. Integracijski proces kada je u pitanju EU, a i NATO, snažniji ekonomski zahvat, masovna izgradnja infrastrukture, briga o povratnicima, borba protiv korupcije itd. Imamo neki rok od mjesec dana koji smo sebi zadali, ustvari gospodin Dodik ga je tražio, tako da ćemo pokušati deblokirati rad Parlamenta i startovati s formiranjem Vijeća ministara i paralelno s formiranjem Vlade FBiH – kazao je Izetbegović. 

On je za „Avaz“ prokomentirao i Dodikovu konstataciju da mandat OHR-a prestaje onog trenutka kada BiH stekne kandidatski status u EU.

- Mandat OHR-a prestaje kada bude ispunjen tzv. uslov 5 plus 2 i to nije bila tema sporazuma. Mi u BiH o tome nećemo odlučivati. O tome će odlučivati PIC, odnosno međunarodna zajednica, a mi smo kazali da ćemo raditi na tome da ovo postane jedna stabilna zemlja kojoj više neće trebati OHR, odnosno visoki predstavnik na njenom putu ka članstvu u EU. Kada će to biti, nećemo odlučivati mi, već, kako sam rekao, međunarodna zajednica – kazao je on.

Rok od mjesec za formiranje vlasti je prekratak, ali očekuje da će taj posao biti okončan za mjesec ili dva. Također, u narednim godinama BiH će imati usporeniji put ka članstvu u NATO-u.

- Saradnja sa NATO-om nastavit će se u definisanom okviru. Dakle, nema nazad. To kretanje može biti intenzivnije ili sporije. Mislim da će ono biti jako usporeno u sljedeće tri godine, ali bitno je zadržati trend, zadržati okvir definisan ranijim odlukama Predsjedništva BiH, Ustavom BiH. MAP je aktiviran prije devet godina i sada je na nama da vidimo kojom ćemo brzinom slati programe. Ja nisam optimista da će se puno toga uraditi u narednim godinama – istakao je Izetbegović.

Probosanske snage, kako ih je okarakterizirao, SDA, SBB i DF u budućem Vijeću ministara dobit će resore vanjskih poslova, odbrane i sigurnosti te četiri zamjenička mjesta. Izetbegović je najavio i formiranje Vlade FBiH.

- Većina je definisana  odavno. Problem imamo s insistiranjem HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona. Nismo ga mogli promijeniti 14 godina, nećemo ga moći izmijeniti ni za 14 dana. Imamo taj tvrdi stav koji se treba promijeniti i taj problem pokušati riješiti do Nove godine – zaključio je Bakir Izetbegović.

Komentari

NA VRH