REAKCIJE Iz Evropske unije poručili

Današnji sporazum lidera o formiranju Vijeća ministara BiH važan korak

Nastaviti provedbu neophodnih zakonodavnih i socioekonomskih reformi

Piše: Avaz.ba

Maja Kocijančič

Foto: Arhiv


Današnji sporazum lidera političkih stranaka u Bosni i Hercegovini o formiraju novog Vijeća ministara, uz posredstvo specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) u BiH, ambasadora Larsa gunara Vigemarka (Larsa Gunnara Wigemarka), važan je korak naprijed prije svega za zemlju i njene građane. Formiranje vlade je od ključne važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u Evropsku uniju, poručila je portparolka Evropske unije Maja Kocijančič.

Političke stranke, napominje ona, čvrsto su se opredijelile da uspostave funkcionalne vlasti i nastave provedbu neophodnih zakonodavnih i socioekonomskih reformi, te s konkretnim koracima u ključnoj oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

- Kako bi se zadržao neophodan zamah, očekujemo od političkog vođstva u Bosni i Hercegovini da nastave s formiranjem vlasti i bez daljnjeg odlaganja omoguće redovno funkcionisanje svih institucija, a kako bi se osigurala provedba reformi u skladu s evropskim standardima i vrijednostima - rekla je Kocijančič.

NA VRH

Komentari