AKTUELNO

Dodik o prijetnjama: Pokušavaju da me tako pritišću, a ne uspijevaju, jer ja u takvim okolnostima živim 20 godina

Milorad Dodik. Arhiv

Srna

6.8.2019

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da povratak islamskih boraca sa sirijskog ratišta predstavlja trajni problem BiH, a da "bezbjednosnu situaciju komplikuje to što je u BiH poslije rata ostao određeni broj "spavača".

- U BiH ulazi veliki broj migranata, zbog čega smo posebno oprezni. Naš stav je da za migrante nema mjesta u Republici Srpskoj, a njima se posebno bavi ekipa naših mladih ljudi iz Ministarstva unutrašnjih poslova - rekao je Dodik za Alo.

Prokomentirao je i prijetnje koje dobiva, navodeći da se to dešava u kontinuitetu "kada hoće politički da slome RS". 

- Oni pokušavaju da me tako pritišću, a ja mislim da ne uspijevaju, jer ja živim u takvim okolnostima 20 godina - istakao je Dodik.

Komentirajući pisanje njemačkog lista "Welt" da Rusija u RS planira vojnu bazu, Dodik je rekao da je to potpuna laž te da se time pokušava napraviti šteta tom bh. entitetu.

- Pisali su i ranije, pa se pokazalo neistinitim - kazao je Dodik.

Kada je riječ o situaciji u BiH, Dodik je ponovo kazao kako "RS namjerava da ide svojim putem". On je kazao i da bi iznad svega volio da RS bude samostalna i da misli da to ne treba kriti.

- U ovoj BiH nam nije ponuđeno ništa zbog čega bismo u njoj ostali. Svih ovih godina imali smo samo opstrukcije i osporavanja RS. Zašto bismo bili u nečemu što nas neće i zašto bi neko ko nas neće htio da budemo tu - rekao je Dodik.

On smatra kako je rješenje da se BiH podijeli na tri nezavisna entiteta koja bi sarađivala kao suvereni državni faktori jedni s drugim i potpisali automatski dogovor o slobodi prolaza ljudi, slobodi trgovine i nekim drugim stvarima.

Prema njegovim riječima, svako bi se okrenuo sebi, a što se tiče međunarodnog predstavljanja, RS bi se okrenula Srbiji, Hrvati u BiH, vjerovatno, Hrvatskoj, a Bošnjaci - Turskoj. 

- Nama ne treba ni stolica u UN-u u ovom trenutku, već neka vrsta međunarodne pažnje - dodao je on.

Dodik smatra da ova podjela ne može dovesti do rata i da ga neće biti ako ga ne inicira međunarodna zajednica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.