KRIZA

Posjetili smo migrantski centar Vučjak: Vlada zakon jačega, zmije i mine prve im komšije

Kampom vladaju grupe okupljene oko Afganistanaca i Pakistanaca

Aldin TIRO

6.8.2019

(Video: Aldin Tiro)

U Unsko-sanskom kantonu trenutno se nalazi više od 5.000 migranata, a više od 500 njih smješteno je u migrantskom centru Vučjak nadomak Bihaća.

Međunarodne organizacije ovaj kamp su nazvale neuvjetnim, a lokalni policajci kažu nam da su u blizini minska polja. Omeđen je gustom šumom, a smješten na nekadašnjoj deponiji. Migranti nam pričaju kako svakodnevno ubijaju nekoliko zmija.

Moć u rukama

U Vučjak smo stigli jučer u vrijeme ručka. Neki migranti kuhaju sami za sebe specijalitete iz zemalja iz kojih dolaze. O njima se brinu volonteri Crvenog križa i policija.

Nisu rijetke svađe, pa i tuče, ali je život u centru i sam po sebi težak. Zato se organiziraju kako znaju. Nema struje ni vode pa se raduju kiši.

Hijerarhija je, kažu, nalik zatvorskoj. Dvije grupe, migranti iz Afganistana i Pakistana, “komanduju” unutar centra. Glavni je, kažu nam, Abid iz Afganistana. Ponudio nas je čajem, koji je prijao nakon višesatnog putovanja iz Sarajeva do Bihaća.

Samo se rijetki smiju požaliti na Abida. Kažu, u njegovim rukama je moć, jer kontrolira i dobro naplaćuje ko će puniti bateriju na mobilnom uz pomoć agregata.

Dobri ljudi

I dok sanjaju o životu u nekim od obećanih zemalja u kojima imaju članove porodice, migranti su prinuđeni kupati se vodom koja dolazi u cisternama, puniti telefone na agregat i biti potpuno ovisni o dobrim ljudima koji im nesebično pomažu.

- Nema ovdje života. Ovo nije život. Nema struje, vode, nema tolerancije – kaže nam na kraju jedan migrant.

quote
<p>Nezvanično smo saznali da su pripadnici MUP-a USK u nekoliko navrata morali koristiti i vatreno oružje da bi smirili situaciju u Vučjaku. </p>

Mahmud: Hrvatski policajci su brutalni 

Mahmud: Sanja o Njemačkoj. A. Tiro

Iz Afganistana je i Mahmud. Insistira da govori o budućnosti, koja je za njega u Njemačkoj. 

- Iz Afganistana sam putovao nekoliko mjeseci. Došao sam u BiH i odavde ne mogu dalje. Želim da idem u Njemačku, ali je policija u Hrvatskoj brutalna - kazao nam je 25-godišnji Mahmud, koji tvrdi da ga je hrvatska policija već dva puta pretukla i da su mu oduzeli mobilni.

Nadomak minskog polja, smješten na nekadašnjoj deponiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Samo “vođe” imaju pristup agregatu - Avaz
Dnevni avaz
+13
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.