REAKCIJE

Cvijanović: Sporazum SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a prvi je korak na putu formiranja vlasti na nivou BiH

Država će i dalje biti suočena s brojnim političkim izazovima i pitanjima

Željka Cvijanović. Srna

Srna

6.8.2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, koji su potpisali SNSD, HDZ BiH i SDA, važan za građane, jer će na taj način biti otklonjene opstrukcije i blokade zbog kojih nisu mogli biti završeni mnogi procesi i aktivnosti od značaja za život građana.

Ona je podržala potpisivanje sporazuma i napore da bude formirana vlast na nivou BiH.

- Izbori treba da budu demokratski, fer i slobodni, ali i da nakon njih možemo implementirati izborne rezultate. Ovaj sporazum je prvi korak na putu formiranja vlasti na nivou BiH. U interesu je građana RS, koji biraju svoje predstavnike, da bude ispoštovana njihova volja. Ovo je konkretna radnja i doći ćemo do nove vlasti na nivou BiH - rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare poslije sastanka vladajuće koalicije u RS koju čine SNSD, DNS, SP, Ujedinjena Srpska, Demos i NDP.

Ona je istakla da je formiranje vlasti uvjet kako bi završili mnoge započete procese i aktivnosti, a posebno kako bi spriječili opstrukcije i blokade.

- Ne vidim ništa problematično u ovom sporazumu iako neki uvijek mogu problematizirati i tumačiti na različite načine kakav god materijal da napišete i dogovorite. Idemo u formiranje vlasti i nadam se da će ovaj sporazum biti realiziran u predviđenom roku od 30 dana. Želim da vjerujem da će biti sve onako kao što je dogovoreno i potpisano i dajem podršku tim naporima - naglasila je Cvijanović.

Prema njenim riječima, neopravdano dugo se čekalo da bude napravljen prvi korak, iako je bilo logično da to bude učinjeno početkom ove godine.

- BiH će i dalje biti suočena s brojnim političkim izazovima i pitanjima, ali je važno da mi iz RS nastupamo jedinstveno i da svaki put budemo u stanju i kapacitetu da provedemo ono što je volja naših građana, odnosno birača. Ova široka koalicija, djelujući i radeći zajedno, garantuje stabilnost i bezbjednost Srpske i opredijeljena je da rješava probleme koji su važni za život građana - poručila je predsjednica RS.

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali su jučer principe o formiranju vlasti na nivou BiH, kojim je definirano da novo Vijeće ministara bude formirano u roku od 30 dana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.