APSURDISTAN

Jedan čovjek na dvije nespojive funkcije: Denis te tuži, Zvizdić ti sudi

Da sam bio u toj poziciji, našao bih način da ne preuzmem poziciju predsjedavajućeg Doma, rekao je Prodanović

Zvizdić: U isto vrijeme na dvije nespojive funkcije. Avaz Arhiva

S. MUHIĆ

7.8.2019

Upravo sam uputio poslaničko pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću. Pitanje sam, prema proceduri, predao na ruke predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denisa Zvizdića. Sada će predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić proslijediti moje pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću, koji treba da mi odgovori.

Zakonski osnov

Na ovaj način državni zastupnik Saša Magazinović (SDP) prokomentirao je jučer za “Dnevni avaz” apsurdnu situaciju u kojoj se našla naša država. Denis Zvizdić od jučer je zvanično čelnik i izvršne i zakonodavne vlasti, u isto vrijeme predsjedavajući Vijeća ministara te predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, što je objavljeno i na zvaničnoj internet-stranici.



Magazinović: Sporno tumačenje CIK-a. Avaz Arhiva

Situacija u koju je zapala BiH, može se poistovijetiti s narodnom izrekom: “Kadija te tuži, kadija ti sudi”, a u našem slučaju: “Denis te tuži, Zvizdić ti sudi.”

Magazinovićevo zastupničko pitanje, kako nam je kazao, najbolja je ilustracija koliko je Zvizdićeva aktuelna pozicija neprirodna i dokaz da nije slučajno što su svugdje u svijetu izvršna i zakonodavna vlast odvojene.


Makul: Narušava se nezavisnost. Avaz

Državni zastupnik Lazar Prodanović (SNSD) kazao je da je ovo “jedinstven slučaj u demokratskim zemljama”. Zakonski osnov, kaže on, postoji, ali ustavno su to nespojive funkcije.

Velika šteta

- Velika šteta je što izmjenama Izbornog zakona to nije onemogućeno. Da sam bio u toj poziciji, našao bih način da ne preuzmem poziciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma. Ili bih potpuno odustao – potvrdio je Prodanović.

Politički analitičar Anes Makul kaže da je situacija, u najmanju ruku, neprilična.

- Za građane može biti zbunjujuće da li osoba nastupa kao parlamentarac, premijer ili ministar. Potrebne su što hitnije promjene kako bi se onemogućili istovremeni mandati i u vladama i u parlamentima, jer se na taj način narušava nezavisnost pojedinih grana vlasti – rekao je Makul.

Šta se desilo u CIK-u

- Imali smo isti slučaj 2010. godine. Tada je tumačenje bilo da jedan čovjek ne može biti u isto vrijeme u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Šta se od tada promijenilo pa je Centralna izborna komisija (CIK) dala tumačenje da sada možeš biti i poslanik i ministar u isto vrijeme, ne znam. Ali, znam da smo jedinstven slučaj u svijetu - rekao je Magazinović.



quote
<p>PRODANOVIĆ kaže da bi Sud, u slučaju da se podnese apelacija Ustavnom sudu o ovoj situaciji, bez sumnje utvrdio da je riječ o sukobu interesa.</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.