SARAJEVO Uoči 25. izdanja SFF-a

Užurbane pripreme na festivalskom trgu: Brojne zvijezde iz svijeta filma šetat će bosanskim ćilimom

Online prodaja ulaznica počela je 3. avgusta putem zvanične web-stranice

Fena
07.08.2019 11:05

Do otvaranja ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala ostalo je još devet dana, a festivalska atmosfera u glavnom gradu BiH već je uveliko primjetna, ponajviše na trgu ispred Narodnog pozorišta, koje je centralno mjesto svih festivalskih događaja, gdje se neumorno radi na postavljanju scene koja će pratiti još jednu smotru filma.

Brojne zvijezde iz svijeta filma na 25. SFF-u šetat će se novim crvenim tepihom umjesto klasičnog red carpeta. Riječ je o tradicionalnom bosanskom ćilimu na kojem su elementi s ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

Festival će svečano otvoriti svjetska premijera filma "Sin“ bosanskohercegovačke rediteljke Ines Tanović, koji će biti prikazan u Takmičarskom programu za igrani film.

Tanović priznanje da ima tremu pred sarajevsku premijeru, ističući da joj je, kao i cijeloj ekipi, izuzetna čast što će film imati svjetsku premijeru u Sarajevu.

- S nestrpljenjem se očekivala projekcija "Sina" među ljudima koji su na bilo koji način bili uključeni u njegovu realizaciju, tako da smo na prvi poziv direktora Festivala prihvatili da se film prikaže na SFF-u - ističe Tanović za Fenu.

Govoreći o ovogodišnjem jubileju SFF-a, navodi da kad izgovori 25, onda shvata da je to zaista respektabilan broj koji ukazuje na već ozbiljan kontinuitet i studiozan rad koji stoji iza takvog festivala.

- To je izuzetno važno i za kinematografiju i za kulturu uopšte, jer rastom festivala raste i prezentnost bh. autora na evropskoj i svjetskoj sceni - ističe bh. rediteljka kojoj je pripala čast da ove godine otvori smotru filma u Sarajevu.

Ove godine za nagrade Srce Sarajeva takmičit će se 53 filma. U četiri takmičarske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma - čak 22 filma će zabilježiti svjetsku premijeru, četiri filma međunarodnu premijeru, 25 regionalnu i dva bosanskohercegovačku premijeru.

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa - igrani film, u program je uvrstila devet ostvarenja, a Rada Šešić, selektorica Takmičarskog programa - dokumentarni film, selektirala je njih 16. U Takmičarskom programu - kratki film, prema odluci selektorice Elme Tataragić, ove godine bit će 14 filmova, dok je Asja Krsmanović, selektorica Takmičarskog programa - studentski film, u program uvrstila 14 ostvarenja.

Na 25. Sarajevo Film Festivalu od 16. do 23. avgusta bit će prikazano 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja.

Online prodaja ulaznica počela je 3. avgusta putem zvanične web-stranice, a slobodna prodaja počinje 9. avgusta u deset sati u Box Officeu koji će biti smješten u BKC-u Sarajevo.

Tagovi

Sarajevo SFF

Komentari

NA VRH