ISTRAŽIVANJE

Umjetnost preživljavanja u BiH: Trošimo kao Nijemci, a zarađujemo dosta manje

Četveročlana porodica u Njemačkoj za hranu izdvaja koliko i mi u BiH

Jednoj četveročlanoj porodici u našoj zemlji potrebno 2.080 KM mjesečno. Arhiv

Piše: D. BAŠIĆ

9.8.2019

Ukoliko uzmemo u obzir da je u našoj zemlji veliki broj nezaposlenih te da je onima koji su zaposleni, prosječna plaća 925 KM, jasno je da većina preživljava i životari.

Osnovne namirnice 

Od 2008. godine sa 800 KM, koliko je bilo potrebno za osnovne potrepštine, sada je jednoj četveročlanoj porodici u našoj zemlji potrebno 2.080 KM mjesečno, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH

Marin Bago iz Udruženja potrošača kazao je da građani Bosne i Hercegovine, kad se uzmu u obzir prosječne plaće i trošak potrošačke korpe za četveročlanu porodicu, žive loše od stanovnika zemalja iz okruženja.   

- Naše cijene su poprilično visoke u odnosu na zemlje regiona. Dvije prosječne plaće ne mogu namiriti potrošačku korpu. Kod nas su skuplje osnovne namirnice, mlijeko i meso. Bosna i Hercegovina je iz godine u godinu rangirana kao jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta - kazao je Bago.

Uslužne djelatnosti 

Poslije namirnica, bh. porodice najviše novca troše na stanovanje i komunalne usluge, potom na obuću i odjeću te na obrazovanje i kulturu.Potrošačka korpa u BiH i regionu. Avaz

Kad se odmaknemo od regiona, dođemo do fascinantne činjenice da je četveročlanoj porodici u Njemačkoj mjesečno za hranu dovoljno skoro 800 KM. Toliko, doduše, treba i nama. No, treba računati i da je prosječna plaća u Njemačkoj skoro četiri puta viša nego u BiH.

S druge strane, mnogi radnici u BiH zarađuju manje od prosjeka, a najniže plaće su oko 568 KM pa je tako u građevinarstvu oko 624 KM, a u administrativnim i uslužnim djelatnostima oko 632 KM.

BROJKE

311 maraka mjesečno za komunalne usluge i troškove stanovanja

300 maraka mjesečno za odjeću i obuću

253 marke mjesečno za obrazovanje i kulturu

120 maraka mjesečno za održavanje domaćinstva  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.