TUZLA

Dogradnja zgrade počela 2010. godine i nikad nije završena

Piše: E.Sk

8.8.2019

Muzej istočne Bosne - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Muzej istočne Bosne u Tuzli u kojem se čuva 30.000 eksponata i 15.000 knjiga u muzejskoj biblioteci godinama čeka na dovršetak zgrade čija je gradnja počela još 2010. godine. Muzej je u katastrofalnom stanju i ni po čim ne oslikava slavnu prošlost tuzlanskog kraja od neolita do danas koja je u njemu pohranjena.

-Za dovršetak započete gradnje dijela zgrada u kojem bi bila smještena administracija i muzejska biblioteka potrebno je još 426.000 KM dok je za kompletno renoviranje muzeja potrebno oko dva miliona KM. Naš osnivač je Skupština TK dok je Grad Tuzla na trajno korištenje dao zgradu – kaže Nataša Perić, v.d. direktorica Muzeja istočne Bosne.

U prethodnom periodu apliciralo se za sredstva iz EU fondova, ali Evropska unija je prestala da izdvaja sredstva za tzv. kapitalne izdatke. Projekat je predat i Vladi TK u vezi sa programom javno-privatnog partnerstva.

-Pokušavamo doći do finansijskih sredstava neophodnih za završetak započetih radova. Tuzlanski kanton, kao osnivač, pomogao nam je sa 15.000 KM za sanaciju krova. Pomogli su nam u nabavci videonadzora, a Grad Tuzla za alarmni sistem i to su troškovi održavanja objekta. Na sve drugo čeka se skoro deceniju, jer je projekat završen 2007. godine, a radovi na dogradnji zgrade su počeli 2010. godine i stali – kaže naša sagovornica.

Zaposleni u ovoj instituciji su se izborili za uređenje dvorane u prizemlju za muzejske postavke, izložbe i prezentaciju muzejskih aktivnosti. Posjete Muzeju organizuju osnovne i srednje škole sa odručja Tuzle i Tuzlanskog kantona u toku cijele školske godine, ali...

Teško je pretpostaviti koliko će zgrada muzeja odolijevati zubu vremena, ali nema sumnje da je kucno posljednji čas za spas institucije u kojoj se nalazi kulturni identitet, baština, historija... cijelog tuzlanskog kraja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.