ISTRAŽUJEMO FBiH nakon tri godine traži uništavanje “tamiflua”

Propali lijekovi vrijedni 80.000 eura

Procjene o potrebnim količinama vršile su se na osnovu preporuke struke, kao i međunarodnih zdravstvenih agencija, kažu u Ministarstvu zdravstva

M. R. S. / Avaz.ba
09.08.2019 17:42

Ministarstvo zdravstva: Ne plaćamo skladištenje

Foto: Arhiv

Više od pola nabavljene količine lijeka “tamiflu”, koji je Federacija BiH uvezla 2009. godine zbog epidemije ptičije gripe, nije iskorišteno pa će biti uništeno, jer mu je istekao rok upotrebe.

S obzirom na to da je tada za ukupno 14.000 kutija ovog lijeka izdvojeno 159.000 eura, a propalo je skoro 8.000 kutija, može se zaključiti da je bar 80.000 eura bačeno.

Novi virus

Na pitanje zašto je nabavljeno više nego što je bilo potrebno, iz Ministarstva zdravstva FBiH odgovorili su da su sve zemlje tada krenule u nabavku antiviralnih lijekova s obzirom na to da se pojavio novi virus, zbog čega je u svijetu bila proglašena pandemija.

- Procjene o potrebnim količinama u FBiH vršile su se na osnovu preporuke struke, kao i međunarodnih zdravstvenih agencija, a u skladu s očekivanim teretom obolijevanja od nove, pandemijske gripe – naveli su iz resornog ministarstva.

  • Faksimil informacije o stanju lijeka
    Faksimil informacije o stanju lijeka Foto: Avaz

Informaciju o stanju lijeka “tamiflu” razmatrala je i prihvatila Vlada FBiH, koja je i odobrila pokretanje procedure uništavanja neiskorištenih količina lijeka.

Plaćanje skladištenja

U Ministarstvu dodaju da je “tamiflu” uvezen preko veleprometnika “Hercegovinalijeka” Mostar, u čijim se skladištima i čuva.

- Federacija ne plaća skladištenje – istaknuto je.

Rok istekao 2016.

Rok lijeka “tamiflua”, koji će biti uništen, istekao je 2016. godine. 

No, iz Ministarstva zdravstva nisu odgovorili zašto se ranije nije pokrenulo pitanje uništavanja ovog lijeka.

Najviše doza lijeka bilo je namijenjeno odraslima 12.000, a 2.000 kutija za djecu, navode u Ministarstvu zdravstva.

Komentari

NA VRH