GRANIČNA POLICIJA

U BiH zabranjen ulazak za 955 stranih državljana: Među njima najviše Turaka i Kosovara

Ulasci odbijani i zbog nemogućnosti dokazivanja svrhe boravka i neposjedovanja dovoljno sredstava za izdržavanje

Ulazak je odbijen za državljane 44 zemlje i dvije osobe iz kategorije izbjeglice. Arhiv

Piše: I. K. / Avaz.ba

9.8.2019

Granična policija BiH u prvoj polovini ove godine registrirala je 955 stranaca kojima nije dozvoljen ulazak u zemlju na osnovu Zakona o strancima.

U poređenju s istim periodom lani, zabilježeno je povećanje za 348 osoba ili 57,33 posto. 

Ulazak je odbijen za državljane 44 zemlje i dvije osobe iz kategorije izbjeglice. 

Masovno su odbijani ulasci građana Turske i Kosova. 

Ulazak u BiH državljanima Turske odbijan je zbog nemogućnosti dokazivanja svrhe boravka i neposjedovanja dovoljno sredstava za izdržavanje. 

Građanima Kosova ulazak u zemlju uglavnom je odbijan zbog neposjedovanja važeće putne isprave i zbog neposjedovanja vize. 

Kada je riječ o susjednim zemljama, ulazak u BiH bio je zabranjen i za 26 Hrvata, sedam građana Srbije i devet iz Crne Gore, što čini 4,40 posto od broja odbijenih ulazaka u našu zemlju.  

Prema pregledu odbijenih ulazaka, na granici BiH sa Srbijom zaustavljeno je 350 stranaca, s Hrvatskom 206 i Crnom Gorom 160, dok ih je u vodenom saobraćaju otkriveno 239.

Za 428 osoba odbijen je ulazak u BiH zbog nemogućnosti dokazivanja svrhe namjeravanog boravka, a za 167 stranaca ili 17,5 posto zbog neposjedovanja dovoljno sredstava za izdržavanje.  

Neposjedovanje vize za ulazak, boravak, prelazak preko teritorije BiH ili odobrenje boravka propisano zakonom razlog je zabrane ulaska za 149 osoba ili 15,6 posto. 

Ulazak u BiH odbijen je i za 135 osoba ili 14,1 posto zbog neposjedovanja važeće putne isprave, a za njih 32  razlog je poništena ili ukinuta viza na ulasku u BiH. 

Za osam stranaca ili 1,9 posto postojala je zabrana ulaska u BiH, a za deset osoba ili 1,05 posto zbog falsificiranje putne isprave. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.