SAOPĆENJE Traže održavanje sjednica

HNS poziva na hitno imenovanje kandidata za mandatara Vijeća ministara BiH

Nužno pokretanje usaglašenog procesa uspostave vlasti, kao i redovno funkcioniranje svih institucija Bosne i Hercegovine

Fena
09.08.2019 10:26

Sa jedne od ranijih sjednica HNS-a

Foto: Arhiv

Hrvatski narodni sabor u skladu s usvojenim smjernicama lidera političkih stranaka, poziva Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na hitno održavanje sjednica, kako bi imenovali kandidata za mandatara budućeg saziva Vijeća ministara BiH.

Iz HNS-a ističu da je nužno pokretanje usaglašenog procesa uspostave vlasti, kao i redovno funkcioniranje svih institucija Bosne i Hercegovine, prije svega Vijeća ministara BiH, kao i uspostava funkcionalnog rada Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Uz ostvareni konkretni napredak, Hrvatski narodni sabor apelira na nastavak saradnje i dijaloga, političko promišljanje, kao i spremnost na ulaganje zajedničkih napora u prevladavanju svih ekonomskih, privrednih, sigurnosnih i niza drugih izazova u Bosni i Hercegovini.

Također, HNS pozdravlja napore približavanja političkih stavova, provođenje dosljedne politike i poštivanje Ustava i zakona. 

Kako bi se žurno krenulo u rješavanje svih otvorenih pitanja i kriza u BiH, HNS se zalaže za uvažavanje stavova i interesa konstitutivnih naroda i svih ostalih naših građana. Uz naglašenu stabilnost, moramo nastaviti reformske procese i ubrzati proces približavanja BiH kandidatskom statusu, kao i punopravnom članstvu BiH u EU.

Iz HNS-a apeliraju na odgovornu provedbu dogovorenih principa za formiranje vlasti budućih partnera na državnom nivou te podsjećaju da dogovoreni rok od 30 dana već polako teče, priopćio je Ured za informiranje HNS-a.

NA VRH