SASTANCI Radna posjeta

Kojović s Nelsonom: Glas Naše stranke za mandatara Vijeća ministara zavisit će od odnosa prema NATO-u

Podrška SAD integrativnim procesima unutar BiH, ali i njenom učešću u integrativnim procesima u Evropi, bila i ostala ključan faktor za budućnost ove zemlje

Avaz.ba
09.08.2019 14:28

Kojović s Nelsonom

Foto: Naša stranka

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović primio je danas u radnu posjetu delegaciju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji, predvođenu ambasadorom Erikom Nelsonom (Eric). Tema razgovora bila je aktuelna politička situacija, formiranje vlasti i NATO put BiH.

Predsjednik Naše stranke informirao je ambasadora o aktivnostima Naše stranke kao jedne od stranaka koje nose politiku aktuelne Vlade Kantona Sarajevo te o planovima za nastavak konstruktivnog djelovanja u interesu građana na svim administrativnim nivoima Bosne i Hercegovine.

Partnerski odnosi

Razgovor se vodio i o daljnjim planovima na jačanju Bh. bloka i učvršćivanja partnerskih odnosa sa Socijaldemokratskom partijom BiH, kao i planovima za širenje utjecaja ovog bloka u onim dijelovima zemlje gdje trenutno nema značajnije političko prisustvo.

Bilo je razgovora i o učešću SAD u Bosni i Hercegovini kao pouzdanog partnera naše zemlje, što se iz godine u godinu dokazuje političkom podrškom pozitivnim procesima u BiH, ali i konkretnim programima pomoći koji se implementiraju putem USAID-a i drugih institucija američke vlade.

Kojović je istakao da je podrška SAD integrativnim procesima unutar BiH, ali i njenom učešću u integrativnim procesima na evropskom kontinentu, bila i ostala ključan faktor za budućnost ove zemlje i garant dobre perspektive za njene građane.

Istaknuta je puna podrška Naše stranke članstvu Bosne i Hercegovine u NATO-u, kao i skepsa prema dogovoru lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a o formiranju Vijeća ministara, posebno u pasusima koji se tiču NATO integracija, upotreba termina legitimni etnički predstavnici u kontekstu novog Izbornog zakona u BiH i nepostojanje volje za uklanjanje diskriminatornih odredbi iz Ustava BiH.

Ponovio stav

Kojović je ponovio ranije izrečeni stav da će glasanje Naše stranke o Vijeću ministara u Parlamentarnoj skupštini BiH zavisiti od stava mandatara prema Godišnjem nacionalnom programu (ANP).

Uz ambasadora Nelsona delegaciju su činile još direktorica Misije USAID-a u BiH Nensi Eslik (Nancy Eslick) i šefica Političkog odjela Ambasade SAD Kejt Mekgeri (Kate McGeary).

Komentari

NA VRH